RETRO RÁDIÓ

Elképesztő nyeremény: teljesen berendezett lakások 3 forint 3 fillérért, ezek voltak a Lottóházak Budapesten – Fotók!





Budapest hét kerületében, összesen 12 helyen állnak az úgynevezett Lottóházak. De miért nevezzük ezeket Lottóházaknak, mikor és miért épültek, egyáltalán kik költözhettek ezekbe? Tartsanak velünk fővárosi retró sétánkon, és kiderül.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.02.
szerencsés nyertesek

A lottó születése

A lottó Genovából származik, ahol a városállamot kormányzótestület irányította. A testületből évente öten kiváltak, erre az öt helyre előbb 120, később 90 jelölt közül, sorsolás útján delegálták az új szenátorokat. A genovaiak fogadásokat kötöttek ki lesz az öt új vezető. Aki legalább két új tanácstag nevét eltalálta jutalmat kapott. A legtöbbet az nyerte, aki mind az öt nevet eltalálta.

Hazai lottótörténet

A „kis lutri” nevű lottó első sorsolását 1770. szeptember 2-án tartották Magyarországon. Hazánkban a hazafias polgárság a gyűlölt osztrákok kezelésében levő lottójátékot bojkottálta. A mai lottó 1957-ben született meg az Országos Takarékpénztár szervezésében. Az első húzást 1957. március 7-én tartották. Az első nyerőszámok: 16, 61, 71, 77, 89. voltak. A lottósorsjegy 1957 és 1968 között 3 forint 30 fillérbe került. Manapság a játékosok hétről hétre átlagosan összesen mintegy 2,5 millió lottószelvényt adnak fel.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A nyeremény: egy teljesen berendezett lakás

Pénznyeremények mellett elkezdtek tárgynyereményeket is sorsolni, például autót vagy hangszert, de a legnagyobb értékű nyereménynek a teljesen berendezett öröklakások számítottak, ezekben a berendezés és felszerelés értéke gyakran egyenértékű volt a lakáséval. Eleinte a különböző helyeken kiválasztott és megvásárolt lakások keltek el, az 1960-as évektől már komplett, erre a célra szánt lottóházakat húztak fel. A havi ingatlansorsolásokat 1957-től egészen 1978-ig tartották. Fortuna segítségével havonta 1-3 lakás talált gazdára.

Tárgynyeremények

Az első tárgynyeremény-sorsolást 1957. április 5-én tartották, az utolsót 1991-ben. Ez idő alatt több mint negyedmillió nyereménytárgy talált gazdára, összesen 599 gépkocsi, 505 darab öröklakás, 224 darab üdülő (családi ház). A legtermékenyebb év 1958 volt, ekkor 60 lakást osztottak ki. Az első 2 szoba hallos lakást a Mártírok úti házban (ma Margit körút) a 808 646-os sorszámú szelvény tulajdonosa nyerte. Az első tárgy főnyeremény egy Wartburg volt, amelyet egy 13 éves kunszentmártoni kisfiú, Molnár Tibor nyert.

Fotó: Metropol/KB

A százéves előzmény: Kastélysorsolások

Az Osztrák–Magyar Monarchiában már 1841-ben szerveztek kastélysorsolásokat, melyek a sorsjátékok főnyereményei voltak. Sokkal vonzóbbak voltak a pénznyereményeknél, mivel kézzel fogható értéket kaptak a nyertesek. A szerencsések nagy részének a kastély kihasználhatatlan volt, ám mivel óriási vagyoni értékkel bírt, jól eladható volt, amiből bárki megalapozhatta jövőjét.

Lakás, nem csak a fővárosban

A sorsolásokon olykor különböző vidéki városokban található ingatlanokat is megnyerhettek a szerencsések, például Balatonalmádiban vagy Miskolcon, ahol a legnagyobb vidéki lottóház áll. A 10 emeletes épület a Széchenyi utcában 1966-ban készült el. Bár a Lottóházak többsége Budapesten épült meg, ugyanakkor nemcsak lakásokat, hanem úgynevezett „bárhol felépíthető” kétszobás családi házakat is sorsoltak, ezeket pedig a nyertesek kérésének megfelelő helyen építették meg.

Lottóházak Budapesten

Az első – Margit körút 27.

Az első Lottóház lakásait 1957-ben sorsolták ki, az épület minden lakását lottónyertesek kapták. Az 1958-as lottóotthon- átadást az akkori filmhíradó is rögzítette. Az épület Dúl Dezső építész tervei alapján készült el, a kivitelezés három évig zajlott 1956–1959 között.

A második – Múzeum körút 9.

A 24 lakásos társasház építése 1959-ben kezdődött és közel 2 évig tartott. Az első pesti lottóotthont 1958. május 2-án sorsolták ki, és volt olyan nyertes, aki több száz kilométerre a fővárostól, a helyi lap hasábjaiból tudta meg, hogy fővárosi, két szoba-hallos öröklakást nyert.

A harmadik – Üllői út 39–43.

Az 1956-os forradalomban rommá lőtt épület hónapokig a rombolás és megszállás jelképeként zarándokhely lett. A pusztítás nyomainak eltüntetésére épülő lakóház 1960 elejére készült el, de csak 1961. augusztus 29-én, Jurij Gagarin magyarországi látogatásához időzítve adták át. Az 53 lakásos, 6 emeletes ház földszintjén egy OTP-kirendeltség és számos üzlet is helyet kapott.

A negyedik – Flórián tér 3–5.

1962. augusztus 18-án 43 szerencsés vehette át új otthona kulcsait. A modern épületben az átadást Szohár Ferenc, az OTP Sportfogadási és Lottóigazgatóságának igazgatója vezette.

Az ötödik – Baross tér 20.

A Baross téri hatemeletes ház volt ötödik a sorban, szintén egy hosszú ideig üresen álló telekre épült. A 41 szerencsés lakástulajdonos 1964. február 5-én költözhetett be.

Fotó: Metropol/KB

Elakad a számozás

Kezdetben még egyértelműen sorszámozhatóak voltak a lottóházak, de később a néhol évekig elhúzódó építkezések átírták a tervezett sorrendet. A Frankel Leó utca 84.-ben, összesen 39 lakást soroltak ki a lottójátékosok között. Egyikben Orbán Ottó költő lakott. A Lottóház felirat csak részben olvasható: az „L” betű állítólag aznap esett le, amikor a költő kiköltözött az épületből, így maradt máig OTTÓHÁZ. A Batthyány utca 38.-ban egy háromszobás, mélyföldszinti lakás volt az „álomotthon”. A Népszínház utca 28. kivitelezése 1968-ban indult el, de a ház lakásainak már nem minden otthonát lehetett megnyerni, mivel az OTP által épített ház lakásait az OTP-n keresztül is meg lehetett vásárolni. A Galeotti utca 8.-ban található lottóotthonokat 1970-ben vehették át a nyertesek, míg a Dezső utca 5. alatt 1968-ban kezdték a lottóház építését. A várbeli Táncsics Mihály utca 20. lakásait 1968-ban adták át. Az utolsó, országosan 24. ház, a Hunyadi János utca 22. lakásait 1972 és 1973 között sorsolták ki.

Fotó: Metropol

Az utolsó sorsolás

Az utolsó lottóotthon-sorsolást 1973. december 3-án tartották a Népstadion egyik termében. Az utolsónak kisorsolt lottóotthon egy azonnal költözhető, új építésű, Mátyás-templomra néző, 1. emeleti lakás volt.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás