Mivel a járvány ég most is itt van velünk, sőt, jelenleg épp a negyedik hullámmal nézünk szembe, ezért fontos, hogy továbbra is figyeljünk oda egymásra: mossunk gyakran és alaposan kezet, tartsunk ésszerű távolságot, ha pedig a betegség tüneteit érzéklejük magunkon, inkább halasszuk későbbre az állatkerti látogatást – figyelmeztet a honlapján a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az óvitézkedésekre felhívják a figyelmet (Fotó: Sulyok László/Ripost)

Maszk: a makiknál kötelező, az állatházakban ajánlott

A járvány negyedik hullámának erősödése miatt a gyűrűsfarkú makiknál, ahol be is lehet menni az állatok közé, egészségük védelmében ismét kötelezővé kellett tenni a maszkviselést. Máshol nem kötelező ugyan, de mégis arra kérik a közönséget, illetve azt javasolják, hogy az állatházakban, beltéri bemutatóhelyeken lehetőség szerint mégiscsak viseljenek az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

Náluk kötelező a maszk (Fotó: Bagosi Zoltán)

Mi nem látogatható?

Bár az Állatkert néhány bemutatóhelye zavartalanul látogatható, néhány olyan is akad, amelyet átmenetileg zárva kell tartani, részben a járványhelyzet, részben más technikai okok miatt. Jelenleg tehát az alábbi bemutatóhelyek nem látogathatók: Akvárium (a Pálmaház alatt), óriásvidrák beltéri bemutatóhelye, Krokodilház, Bagolyvár és Vízparti Élet Háza, Cápasuli, Hetedhét Palota, Schäftner-körhinta, Mesterségek udvara, Szép Miklós játszótér és a természetvédelmi mentőközpont. Zárva tart továbbá a Lepkekert is, de ebben nincsen semmi rendkívüli, hiszen ez egy szezonális bemutatóhely, amely késő tavasztól ősz közepéig látogatható.

Hogy vagy, Taiko?

A gondozók a kifutó feletti sziklapárkányról gyakran kedveskednek finomsággal vagy játékkal Taikónak, a népszerű jegesmedvének. Taiko, 2020 őszén érkezett egy franciaországi állatkertből. Sajnos épp az érkezésekor kellett bezárni a kert kapuit a nagyközönség előtt a koronavírus világjárvány akkori hulláma miatt, így látogatóink először csak az interneten közzétett képek, illetve kisfilmek segítségével ismerkedhettek az új jövevénnyel. A honlapon azóta is rendszeresen hírt adnak Taiko hogylétéről. Az Állatkert legújabb kisfilmjében a gondozók finom falatokkal és játékokkal, esetleg ezek kombinációjával (pl. a labdára kent ínyencségekkel) igyekeznek kedveskedni kedvencüknek.