Nagyüzemben büntetik az autósokat Budapesten: nem hagytak türelmi időt az új parkolási rend bevezetése előtt





Mi is tanúi voltunk, ahogy valósággal kirajzottak a parkolóőrök este fél 9 körül, hogy a megváltozott szabályok szerint bírságoljanak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.08.
megsarcolt fővárosiak

Záporoznak a „mikuláscsomagok” a fővárosban. Mivel a változtatást semmiféle tájékoztatási kampány nem előzte meg, belvárosban sokan csak a piros céduláról értesültek, hogy a megszokott helyükön belecsúsztak a 20 órán túlra kiterjesztett fizetős időszakba.

Rögtön az első nap elkezdődött az emberek büntetése Fotó: Metropol

Derült égből villámcsapásként vezették be Budapesten az új parkolási rendszert és a díjakat hétfőn. Egy új szabály bevezetésekor általában néhány hét vagy legalább néhány nap türelmi időt szoktak adni. Az autósok átfogó tájékoztatása azonban elmaradt, a szigorításokat leginkább csak csak a Fővárosi Közlönyben jelentették be. Olvasóink jelzései alapján – elégtelen tájékoztatás ide vagy oda – a főváros nem ismer irgalmat: az első naptól büntetnek az új parkolási szabályok megszegéséért.

Sokan egyik napról a másikra szembesültek vele, hogy megszokott helyükön ezentúl vagy nem tudnak már ingyen parkolni, vagy sokkal drágábban, mint korábban. Az új rendelet szerint sorra kerülnek ki az új parkolóórák, és 10 százalékkal nőtt a fizetős övezetek területe. A belvárosi részeken pedig ezentúl este 10-ig kell fizetni.

Sorra kapják a mikuláscsomagokat a gyanútlan autósok

Imola a belvárosban lakik és a nagybevásárlást úgy szokta megoldani, hogy nyolc után érkezzen a ház elé, ahol eddig ingyen meg tudott állni, bepakolni. Másnap még a fizetős parkolás kezdete, 8 óra előtt kiállt az autóval, amivel általában egy ingyenes helyen parkol.

Most nem elég, hogy csak jóval messzebb tudom ingyen letenni a kocsit, ráadásul csak este 10 után vagy hajnalban intézhetem a cipekedéssel járó dolgokat” – panaszolta a Ripostnak a kétgyermekes anyuka. – „Kedden megfeledkeztem az új parkolási rendről, fél 9-kor értem a házunk elé, és azt láttam, hogy a parkolóőr éppen mikuláscsomagokat oszt. Szegény feledékeny sorstársaim az utcában mindannyian kaptak. Én gyorsan megfordultam, és elhajtottam, de ez szörnyű, hogy még pár nap türelmi időt sem adnak!”

Ancsa a fodrászához igyekezett Zuglóban, amikor leparkolt ott, ahol mindig szokott. Nagy meglepetésére mikuláscsomagot talált a szélvédőjén, amikor visszatért.

„Évek óta itt parkolok, ha fodrászhoz megyek, mindig is ingyenes volt” – méltatlankodik. – „Tábla sem figyelmeztetett, parkolóórát se láttam, mint kiderült, feljebb volt egy a másik oldalon. Szerintem ez az egész csak a pénzbeszedésről szól, ezt bizonyítja számomra, hogy rögtön az első napon megbüntettek!”

Egy kis figyelmeztető tábla a parkolóautomatán jelzi a megváltozott parkolórendet Fotó: Metropol

A fővárosiak fel vannak háborodva

Megkérdeztük a budapesti autósokat, mi a véleményük a ripsz-ropsz bevezetett új parkolási rendről. Véleményüket aligha teszi az ablakba Karácsony Gergely főpolgármester.

Tamás: Az a politika, hogy felemeljük az autósokat sújtó díjakat, hogy ne jöjjenek be a városba, nem működik. Több ingyenes parkolót kell csinálni a város körül és jobb tömegközlekedést, és akkor ez egyszerűen működne.

Fotó: Metropol

Márk: Semmi értelme nincs a változtatásoknak! Jó, nyilván valamennyit kell fizetni, de ez a drágítás értelmetlen. Legjobban megint a vállalkozókat sújtja, az üzletbérlők csak 50 százalékos kedvezményt kapnak. Nekik is 100 százalékos kedvezményt kellene adni, mint az itt lakóknak. Így sokan arra kényszerülnek, hogy a tilosban álljanak meg.

Fotó: Metropol

András: Viszonylag ritkán parkolok olyan helyeken, ahol díjat kell fizetni, de természetesen én is érzem a díjemelés hátrányát, de ez nem jelenti azt, hogy leteszem az autót emiatt. Vállalkozóként nem tudnám a tömegközlekedést megoldani, mert sokkal kevesebb dolgot tudnék elintézni és lehúzhatnám a rolót.

Fotó: Metropol

Négy budapesti kerületben váltak fizetőssé eddig ingyenes területek

A Fővárosi Közgyűlés június 29-én döntött a budapesti parkolási díjak megemeléséről, a fizetős parkolási zónák kiszélesítéséről és a fizetős időszakok meghosszabbításáról. Indoklásuk szerint csupán „a jelenlegi bonyolult, 27-féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, 4 zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetnek be”. A döntés alapján ezentúl 4 zóna van. Gyakorlatilag az összes belső kerület az A zónába került, ahol 600 forint egy óra, és reggel 8-tól 22 óráig kell fizetni. A legalacsonyabb díjú, D parkolási zónát láthatóan csupán „mutatóba” hozták létre: a József Attila- lakótelep és Lágymányos egy parányi része tartozik ide. Ezentúl a belső kerületekben Pesten és Budán is este 10-ig fizetni kell, mégpedig 600 forintot óránként, és csak maximum 3 órát lehet parkolni. A II., a VIII., a X. és a XI. kerületben több eddig ingyenes területen ezentúl fizetni kell a parkolásért.

A június végi közgyűlésen Fidesz–KDNP-frakció hiába javasolta, hogy csak reggel fél 9-től legyen fizetős a parkolás, hogy a szülők még kitehessék az iskolánál ingyen a gyereküket, a baloldali fővárosi többség ezt elvetette.

Így alakul zónánként a parkolás ára

Forrás: M1

Így alakul zónánként a parkolás ára:

  • A zóna 600 Ft/óra 8–22 óra között max. 3 óra
  • B zóna 450 Ft/óra 8–20 óra között max. 3 óra
  • C zóna 300 Ft/óra 8–18 óra között max. 3 óra
  • D zóna 200 Ft/óra 8–18 óra között korlátlan




  • Ezeket olvastad már?
    Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

    Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

    „Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

    „Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

    Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

    Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás