Dühösek az autósok: „Az szüntetné meg a káoszt, ha leváltanák Karácsonyt” – Videó!





Hatalmas felháborodást keltett a budapesti autósok körében, hogy Karácsony Gergely végleg kitiltaná a gépkocsikat pesti alsó rakpartról, de a polgármester a közvélemény és a szakmai szervezetek tiltakozásának hatására nemcsak hogy nem kezdett társadalmi párbeszédet, de még emelte is a tétet: már a Lánchídról is száműzné az autósokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.20.
V. kerület „dugók ura”

Szólnak érvek amellett, hogy a felújított Lánchídról tiltsák ki a személyautókat – közölte Karácsony Gergely szerdai sajtótájékoztatóján, miután rákérdeztek, hogy támogatja-e azokat a kezdeményezéseket, hogy csak buszok és kerékpárok közlekedhessenek a hídon. Szerinte ugyanis „a Lánchíd forgalma minimális a többi hídhoz képest”.

A felújítás után sem engednék vissza az autósokat a Lánchídra Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A főpolgármester – a várostervezési szakemberek véleményére fittyet hányva – két éve tervszerűen igyekszik kiszorítani az autósokat a belvárosi utakról. A héten egyszer már nagy felháborodást keltett a budapesti autósok körében azzal, hogy közölte: 2023-ban, a 3-as metró felújításának végétől teljesen kitiltaná az autósokat a pesti alsó rakpartról a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszon, de még az is lehet, hogy egészen a Margit hídtól kezdődne a lezárás. A főpolgármester úgy tűnik, teljesen megfeledkezett arról, hogy a rakparti közlekedés legfontosabb célja, hogy tehermentesítse a – pont általa okozott – dugókkal sújtott fővárosi közlekedést. A szakmai érvelések ellen mindössze azt tudta felsorakoztatni indokként, hogy „Budapest történelmi belvárosa sokkal több annál, hogy autópályaként tekintsünk rá”.

A kommentelők leleplezték a főpolgármesteri „számmisztikát”

Karácsony a budapesti közlekedést súlyosan érintő döntés előtt – akárcsak a hírhedt körúti biciklisávok esetében – itt sem készíttetett hatástanulmányt és megvalósíthatósági tervet, csupán egy 1000 fős Medián közvélemény-kutatással próbálta alátámasztani a döntését, azt a látszatot keltve, hogy a végleges lezárás a budapestiek akarata. Azonban a Facebookon közzétett, oszlopdiagramokkal szemléltetett posztja alatt sokan felhívták a figyelmet arra, hogy a diagram nem más, mint suta bűvészkedés a számokkal.

A budapestiek mindössze 17%-a tiltaná ki az autókat a rakpartról Fotó: Bánkúti Sándor

A városvezető ugyanis a félreérthető „egy szakaszon átadná a gyalogosoknak” lehetőséget megjelölőket nagyvonalúan hozzácsapta a teljes lezárást helyeslőkhöz, így jött ki „lezárást támogató” nagyon szűk többség (49%–43%). Valójában azonban csak a megkérdezettek 17%-a tiltaná ki az autósokat rakpartról.

Teljesen ellentmond Karácsonynak az Index szavazása is

Az Index is elvégezte a maga házi felmérését, ami – bár reprezentatívnak nem mondható – de nagyon tanulságos volt. Alig másfél nap alatt 30 284 olvasó szavazott, és a végeredmény szerint az olvasók 66%-a fenntartaná az autóforgalmat a rakparton, és mindössze 21% foglal állást határozottan a teljes autómentesség mellett.

A kommentelők alaposan kiosztották a főpolgármestert

Még beszédesebb a főpolgármester – akkor még csak a rakpart lezárását belengető – posztja alatti rekordgyanús, több mint 1500 hozzászólás, ezekből szemezgettünk:

Kriszta: „Az a zöld Budapest hogy másfél órát araszolunk a lezárásmániáid miatt? Ettől mi zöldebb? Az alsó rakpart nem sétaút. Forró aszfalt, hőség, árnyék nuku. Sétáljanak a zöldben. Ahol még hagytak.”

Béla: Az én matekom szerint 17% kontra 32%+43%... Azt a statisztikát – és most már közvélemény-kutatást is – hiszem el, amit én készítettem. Vicc.

Tamás: Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön egy 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatásra hivatkozik. Jelenleg 803 hozzászólás van a poszt alatt. Átlapoztam, nem olvastam el mindet, de a nagyobb része a lezárás ellen van. Szerintem ez az igazi közvélemény-kutatás.

Péter: Kedves Karácsony Gergely! Én rád szavaztam, de ez a hirtelen rakpartbeszántás nem tetszik.

Tibor: Van statisztika arról, hogy most hétvégén hányan sétálnak ott? Hányan veszik igénybe a lezárt rakpartot? De napi pár száz (max. ezer) emberért érdemes az egészet lezárni? Értem hogy Ö nagyon szeretné..., de van értelme?

Zsolt: Támogatom, ha kétszintes lesz és alul autók mehetnek! Én autósként élek itt és most nem tudok közlekedni a városban, át kell menni Budára, ha északra vagy délre kell mennem.

József: Ha mindaz a forgalom, ami a Duna rakpartján zúdul át, majd bejön a kis- és nagykörútra meg a mellékutcák, keresztutcák tömegébe, megnézhetjük magunkat.

Tiltakoznak a szakmai szervezetek is

Bár Budapest zöldebbé tételével egyetért, a Magyar Autóklub (MAK) elutasítja a pesti alsó rakpart végleges lezárásának ötletét.

„Karácsony Gergely nem egyeztetett sem velünk, sem más autósközösséggel a végleges lezárás tervéről”nyilatkozta a Metropolnak Kovács Kázmér, a MAK elnöke, aki úgy véli, alternatív megoldások hiányában ez a terv további életminőségromlást jelent elsősorban a belvárosiak számára, de valamennyi budapesti közlekedőre nézve is. A rakparti haladás megszakítása lényegében az egész észak–déli közlekedési folyosó megszüntetéséhez vezet. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a helyzetet tovább bonyolíthatják a navigációs applikációk, amelyek a környező kis utcákba terelhetik a forgalmat.

Karácsony nem egyeztetett az autósszervezetekkel a drasztikus lezárásairól Fotó: Dr. Kovács Kázmér

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakemberei szerint a pesti alsó rakpart végleges lezárása tovább ronthatja a főváros autós átjárhatóságát, ami gondokat okoz egyes lakossági szolgáltatóknak (szerelők, építési vállalkozók, kiskereskedelmi áruszállítók), akiknek a rakpart nélkülözhetetlen ahhoz, hogy munkaeszközeiket vagy áruikat célba juttassák. A BKIK ezért online konzultációt indított a budapesti vállalkozások körében, majd egyeztetni kíván a főváros vezetésével.

A pesti alsó rakpart végleges lezárása tovább ronthatja a főváros autós átjárhatóságát Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Szidják Karácsony Gergelyt az autósok

Endre: „Szerintem így nem lesz élhetőbb a város. Ennyi. Nem szeretnék sértőt mondani. Alternatív útvonalra nincs ötletem, arra lenne ötletem, hogy lehetne megoldani, például úgy, ha a főpolgármester urat leváltanák.”

Judit: „Óriási dugók lesznek a városban, úgyhogy ez nem jó ötlet. Elég sok építkezés van így is. Valahogy észszerűbben kellene ezt, tervszerűen megoldani, hogy ne párhuzamosan legyen a Hungária körút meg egyszerre minden lezárva!”

Csertő Tibor: „Ez elképesztő. Sokkal nagyobb lesz a terhelés a belvároson, mindenhol. Úgy, mint amikor volt a felújítás. És ezt állandóra megcsinálni… Akkor Hungária körút, budai rakpart… De az se jó. Semmi nem jó.”

Sándor: „Az állandó lezárást nem tartom jó ötletnek. Így is megnehezíti a közlekedést, hogy hétvégente nem lehet lejönni a rakpartra, de hogy állandóra le legyen zárva, az nonszensz. Hülyeségnek tartom.”

Az autósok többsége rossz ötletnek tartja Karácsony ötleteit Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Anita, taxis: „Igazából nagyban befolyásolja a munkánkat. Sokkal többet kell menni utasokkal, és az utasoknak sem tetszik, hogy pluszpénzt kell fizetni, mert nem tudunk normálisan közlekedni. Nehéz alapvetően is a rakpartot megközelíteni, de így van, hogy több hídon is oda-vissza kell menni, hogy elérjük az úti célunkat, főleg úgy, hogy a Lánchíd is le van zárva.

Béla: „Elhiszem, hogy jó a bicikli, én is szeretek sportolni, de kocsival járunk dolgozni.”

Csuti Bálint turistabusz-vezető: „Mit mondjak erre? Budapesten nagyon nehéz közlekedni turistabuszokkal. Mindenhonnan kitiltva, kevés a megálló, ahol az utast ki lehet tenni, fel lehet venni, rengeteg a busz, kevés a hely, ha még azt is lezárják, még kevesebb lesz. Nem is tudom, hogy ki az, aki ezt koordinálja, hogy így kell lenni. Karácsony Gergely biztos ért hozzá… Ennyi erővel én is érthetek hozzá. De a pénz az kell, hogy hozzák a turistát! Mert ugye az idegenforgalom felszálló ágban van, mint a hírekben halljuk. De mi megpróbáljuk leszálló ágba vezetni, nehogy ide kelljen jönnie valakinek, mert az csak kellemetlen emlékekkel távozik az ilyenek miatt. Most például a turistákat, akiket hoztunk, elég idős korosztály. Tolószék, meg minden. Ő nem tud gyalogolni kilométereket, hogy ott szálljon be, ahol most ki van jelölve! Zárják le a rakpartot! A Dunát kéne Pozsonynál, aztán nem jönne turista a hajókon!”

Nézd meg mi a véleménye a budapestieknek:





Ezeket olvastad már?
Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás