
Ez a hozzávaló korábban összefüggésbe hozták különböző egészségügyi problémák, például a szívbetegségek kockázatának csökkentésével. Most úgy tűnik a demencia kockázatát is csökkentheti.
Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy akik ezt az alapvető összetevőt beépítik az étrendjükbe, drámaian csökkenthetik a demencia kockázatát. A kutatások szerint egy kanál olívaolaj hozzáadása az étkezéshez életmentő szokás lehet - írja a az Express.
A vizsgálatot először 2023 júliusában mutatták be az American Society for Nutrition éves találkozóján, azonban az eredmények tavaly májusban jelentek meg. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a mediterrán diéta segíthet csökkenteni a demencia kockázatát, azonban ez az új tanulmány az első, amely alaposan meg is vizsgálja ezt az elméletet, hogy hogyan kapcsolódnak az egyes ételek a demenciával kapcsolatos halálozási arányokhoz a diétán belül.
Az Egyesült Államokbeli Harvard T.H.Chan Közegészségügyi Iskola csapata több, mint 92 000 felnőttet követett nyomon, akik napi étkezéseihez legalább hét gramm olajat adtak hozzá, majdnem 30 éven keresztül. A kutatások eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztották a tápanyagban gazdag olívaolajat 28%-kal csökkentették a demenciával kapcsolatos halálozás kockázatát. Ezzel szemben azok a felnőttek, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat étkezéseikhez, nem tapasztalták ezt a hatást.
A mi kutatásunk megerősíti azokat az étrendi irányelveket, amelyek a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánlják, és arra utal, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív egészségét támogathatják, hanem potenciálisan az agy egészségét is.
- nyilatkozta Anne-Julie Tessier, a kutatás társszerzője és a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozási kutatója.
A kutatás részeként a kutatócsapat több mint 92 000 ember adatát vizsgálta, akiknek átlagéletkora 56 év volt. Minden négy évben a résztvevők táplálkozási szokásait egy kérdőív és az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index segítségével értékelték, amely az étkezési szokások és a tápanyagok hatását mérte a krónikus betegségekkel kapcsolatos kockázatokra. Minél magasabb volt az élért pontszám annál egészségesebb étrendre utalt.
Az olívaolaj választása, mint természetes termék, a margarin és a kereskedelmi majonéz helyett biztonságos döntés, és csökkentheti a halálos kimenetelű demencia kockázatát
- mondta Tessier.
A tanulmány eredményei szerit napi öt gramm (körülbelül 1,5 teáskanál) margarin vagy majonéz olívaolajjal való helyettesítése 8–14%-os csökkenést eredményezhet a demenciával kapcsolatos halálozási arányban.
Azonban ezeknek a zsíroknak más növényi olajokkal vagy vajjal történő helyettesítése nem mutatott jelentős előnyöket. Duane Mellor, a regisztrált dietetikus, aki nem vett részt a kutatásban, úgy nyilatkozott, hogy „további kutatásokra van szükség”, mivel az eredmények nem bizonyítják csak feltételezik a hatást.
X-en jelentette be, hogy újra Magyarországra látogat.
A fejfájások és a migrének csupán a kezdet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre