Egy kanálnyi ebből a hozzávalóból csökkentheti a demencia kockázatát

Ez a hozzávaló korábban összefüggésbe hozták különböző egészségügyi problémák, például a szívbetegségek kockázatának csökkentésével. Most úgy tűnik a demencia kockázatát is csökkentheti.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.05.19. 15:00
demencia kutatás egészség

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy akik ezt az alapvető összetevőt beépítik az étrendjükbe, drámaian csökkenthetik a demencia kockázatát. A kutatások szerint egy kanál olívaolaj hozzáadása az étkezéshez életmentő szokás lehet - írja a az Express.

 a mediterrán diéta segíthet csökkenteni a demencia kockázatát
 A mediterrán diéta segíthet csökkenteni a demencia kockázatát Fotó:  pexels.com

Csökkentheti a demencia kockázatát

A vizsgálatot először 2023 júliusában mutatták be az American Society for Nutrition éves találkozóján, azonban az eredmények tavaly májusban jelentek meg. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a mediterrán diéta segíthet csökkenteni a demencia kockázatát, azonban ez az új tanulmány az első, amely alaposan meg is vizsgálja ezt az elméletet, hogy hogyan kapcsolódnak az egyes ételek a demenciával kapcsolatos halálozási arányokhoz a diétán belül. 

Az Egyesült Államokbeli Harvard T.H.Chan Közegészségügyi Iskola csapata több, mint 92 000 felnőttet követett nyomon, akik napi étkezéseihez legalább hét gramm olajat adtak hozzá, majdnem 30 éven keresztül. A kutatások eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztották a tápanyagban gazdag olívaolajat 28%-kal csökkentették a demenciával kapcsolatos halálozás kockázatát. Ezzel szemben azok a felnőttek, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat étkezéseikhez, nem tapasztalták ezt a hatást.

A mi kutatásunk megerősíti azokat az étrendi irányelveket, amelyek a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánlják, és arra utal, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív egészségét támogathatják, hanem potenciálisan az agy egészségét is.

- nyilatkozta Anne-Julie Tessier, a kutatás társszerzője és a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozási kutatója.

A kutatás részeként a kutatócsapat több mint 92 000 ember adatát vizsgálta, akiknek átlagéletkora 56 év volt. Minden négy évben a résztvevők táplálkozási szokásait egy kérdőív és az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index segítségével értékelték, amely az étkezési szokások és a tápanyagok hatását mérte a krónikus betegségekkel kapcsolatos kockázatokra. Minél magasabb volt az élért pontszám annál egészségesebb étrendre utalt.

Az olívaolaj választása, mint természetes termék, a margarin és a kereskedelmi majonéz helyett biztonságos döntés, és csökkentheti a halálos kimenetelű demencia kockázatát

- mondta Tessier.

A tanulmány eredményei szerit napi öt gramm (körülbelül 1,5 teáskanál) margarin vagy majonéz olívaolajjal való helyettesítése 8–14%-os csökkenést eredményezhet a demenciával kapcsolatos halálozási arányban.

Azonban ezeknek a zsíroknak más növényi olajokkal vagy vajjal történő helyettesítése nem mutatott jelentős előnyöket. Duane Mellor, a regisztrált dietetikus, aki nem vett részt a kutatásban, úgy nyilatkozott, hogy „további kutatásokra van szükség”, mivel az eredmények nem bizonyítják csak feltételezik a hatást.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás