Több száz iskola csatlakozott a Magyar parasport napjához





Minden eddiginél gazdagabb lesz az idei program.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.15.
Módosítva: 2024.02.15.
magyar parasport napja Deutsch Tamás Nyitrai Zsolt

Stílusosan egy felújított és teljes egészében akadálymentesített sportlétesítményben, a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportcsarnokában mutatták be február 15-én a Magyar parasport napjának idei újdonságait, illetve a Hajrá, Magyarok című egyedülálló parasportkiadványt. Az eseményen jelen volt dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, illetve Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség elnöke, valamint Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke. 

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
A parasport jelentőségét, társadalmi szerepét hangsúlyozta Nyitrai Zsolt és Deutsch Tamás (Fotó: Máté Krisztián)

Dr. Schmidt Ádám elmondta: azért is a Honvédot választották az esemény helyszínéül, hiszen ebben a sportegyesületben régóta komoly szerep jut a parasportolóknak is, és tavaly a legsikeresebb hazai sportklub volt. Az államtitkár leszögezte: a Magyar sport napja kiemelt figyelmet érdemel.

Kívánom, hogy minél többen ismerjék fel ennek a jelentőségét, és csatlakozzanak a kezdeményezéshez!

Schmidt Ádám hangsúlyozta, hogy az államtitkárság ebben az évben először 20 millió forinttal támogatja a rendezvényt és kitért arra is, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is minden támogatást biztosítanak a paralimpiai felkészüléshez, végül tudatta, hogy akárcsak a párizsi olimpián érmet szerző ép sportolók, a paralimpikonok jutalma is tíz százalékkal növekszik

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok és Gergely István korábbi olimpiai bajnok, a BHSE elnöke (Fotó: Máté Krisztián)

Gergely István házigazdaként megtiszteltetésnek nevezte, hogy az általa vezetett egyesület otthona lehet egy ilyen sajtóeseménynek és kitért arra, hogy a Honvédnál azonnal azonosulni tudtak a Magyar parasport napja szellemiségével, és egyesületük célja, hogy minél több sportolni vágyó embernek, a hobbitól az élsportig, kaput nyissanak, legyen az ép vagy parasport

A kapunk bárki számára nyitva áll

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
Nyitrai Zsolt egy parasportolónak mutatja a kiadványt (Fotó: Máté Krisztián)

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élőkre, így a parasportra is, ami 2010 előtt nem jellemezte az államot, miközben ez egy létfontosságú terület a társadalom szempontjából

– hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, aki arról is szólt, hogy a kormány támogatásával készült el a Hajrá, Magyarok! című kiadvány, ami a Magyar parasport napján, február 22-én válik majd elérhetővé a Nemzeti Sport mellékleteként. A kiadvány a hazai parasport történetét, céljait mutatja be és angol nyelven is elérhető lesz. 

Mind a parasportolók, mind a fogyatékkal élők számíthatnak Magyarország Kormányának támogatására

– nyomatékosította a miniszterelnök főtanácsadója

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
A Nemzeti Sport február 22-i mellékleteként lesz elérhető a Hajrá, Magyarok! című parasportkiadvány (Fotó: Máté Krisztián)

Deutsch Tamás két szempontból is sporttörténelmi napnak nevezte február 22-t, hiszen nem csak a Magyar parasport napja ez, hanem ezen a napon született meg hazánk első téli olimpiai aranyérme. Ezek után a FODISZ elnöke tudatta, hogy a kiemelt sportegyesületek többségében, legyenek azok budapestiek vagy vidékiek, fogyatékkal élők is sportolnak, és ezt a számot tovább akarják növelni.

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
A parasakkot is kipróbálhatták az esemény résztvevői (Fotó: Máté Krisztián)

A Magyar parasport napja valójában a szellemi és lelki akadálymentesítésről szól

– fogalmazott Szabó László, aki arról beszélt, hogy óriási lökést adott a sportegyesületek bevonása a Magyar parasport napjának és azt is elmondta, hogy jelenleg 339 a regisztrált résztvevő intézmények száma, köztük két külhoni általános iskola, de a rajtig ez a szám még nőhet, azaz minden eddiginél nagyobb jelentőségű és volumenű lesz az esemény.

Szekeres Pál paralimpiai bajnok a maga példáján keresztül világította meg: ő sokáig semmit sem tudott a parasportolókról, a parasportról és az ép sportolók világától egy teljesen különböző miliőnek gondolta, ezért is nagyon fontosnak tartja az olyan kezdeményezéseket, mint a Magyar parasport napja, illetve ezért is hálás, hogy megkapja a megfelelő támogatást ez a szektor az államtól, ami nem mindig volt így. 

MAGYAR PARASPORT NAPJA 2024.02.15.
Dr. Schmidt Ádám, Nyitrai Zsolt és Deutsch Tamás is kipróbálta a kerekesszékes kosárlabdát (Fotó: Máté Krisztián)

Konkoly Zsófia elárulta: már nagyon izgatott és várja az olimpiát, Rasovszky Kristóf pedig videóüzenetben tudatta, hogy mennyire fontosnak tartja a Magyar parasport napját, és megtisztelő számára, hogy az esemény nagykövete lehet a paralimpiai bajnok úszónővel együtt

Az eseményen számos parasportot ki lehetett próbálni, ezt többek között Deutsch Tamás és Nyitrai Zsolt is örömmel megtette.





 





Ezeket olvastad már?
„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás