Brutális időt jósol nyárra a Klímapolitikai Intézet, ezt érdemes már most beszerezni





A Klímapolitikai Intézet előrejelzése szerint az idei nyár ismét melegebb lehet az átlagnál, sőt többszöri tartós hőhullámok is keserítik majd az életünket a Kárpát-medencében. Jobb, ha tudjuk, hogy már tavasszal sem fogunk örülni. Ez az oka.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.02.24.
Klímapolitikai Intézet tengerpart nyár

Még javában tart a tél, ám sokan már most tervezgetik a nyári vakációjukat. Vajon milyen nyárra számíthatunk? Ismét lehetnek 40 fokos, izzasztó napok? Vagy most nem várható sok hőségriasztás?

 hőségriasztás
Fotó: Bujdos Tibor

A klimapolitikaiintezet.hu előrejelzése szerint már az idei tavasz is tartogat kellemetlen meglepetéseket. A klímaváltozás miatt idén tavasszal 80 százalék feletti az esélye annak, hogy komoly fagykárokat szenvednek az ország több pontján a szőlő- és gyümölcstermelők.

A Klímapolitikai Intézet a szezonális klímatrendekből kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy a nyár ismét melegebb lehet az átlagnál, többszöri tartós és intenzív hőhullámokkal tűzdelve különösen Európában, a Kárpát-medencében és Észak-Amerikában.

A kiszáradt talajok miatt a mediterrán térségben újabb nagy kiterjedésű erdőtüzekkel kell számolni, így érdemes meggondolni, hogy ki, mikor utazna el például a görög szigetekre, vagy éppen más mediterrán térségbe.

Sokan kíváncsiak arra is, hogy előfordulhat-e ismét olyan aszályos év, mint a 2022-es, amikor a nagyvárosokban, így például Budapesten is többen locsolták az utcai növényeket, kisebb fákat.

LOFI6711
Fotó: Löffler Péter

Az intézet számításai szerint amennyiben tavasszal és kora nyáron megfelelően feltöltődnek a talajok nedvességgel, akkor extrém aszálytól idén még nem kell tartani Európa jelentős részén. Tartós szárazság a korábbi évekhez hasonlóan a Mediterrániumban, az Ibériai-félszigeten, Dél-Franciaországban és a Balkánon várható. A 2022-es évhez hasonló aszályra a kontinensen 50 százalék alatti esély mutatkozik jelenleg, a Kárpát-medencében ennek valószínűsége valamivel magasabb.

Érdemes tehát már most felkészülni a nyári forróságra, így például kiváló szolgálatot tehet a lakásban egy klíma, melyet érdemes már a tavaszi hónapokban, vagy még előbb beszereltetni, ugyanis a nyár beköszöntével előfordulhat, hogy több hetet is kell majd várni a beépítésre. Magyarországon még nem divat, de vannak, akik a nyári hőség elől nem a tengerpartra menekülnek, hanem valamelyik északi országban töltik szabadságukat, ahol nyáron is kellemes az időjárás és rengeteg a látnivaló. 

Biking,Woman,With,Bicycle,Walking,In,Urban,City,Streets,Of
Koppenhágában nyaranta is nagyon kellemes az időjárás Fotó: Maridav

Ilyen lehet például Dánia fővárosa, Koppenhága, ahol nyaranta kellemes, 23-26 fok az átlag, vagy Reykjavík, a Föld legészakibb fekvésű fővárosa, ahol még bálnalesre is befizethetünk, sőt csodás vízesésekben is gyönyörködhetünk.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás