Orbán: „A magas árak ellen két módon lehet védekezni: az infláció letörésével és a bérek emelésével”





A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.08.18.
Módosítva: 2023.08.18.
Orbán Viktor infláció letörés növekedés béremelés

Több téma is szóba került péntek reggel a Kossuth rádióban, ahol Orbán Viktor volt a vendég a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. Magyarország miniszterelnöke a munkahelyek megvédését, az infláció letörését és a bérek növelését nevezte a legfontosabbaknak a magyar gazdaság szempontjából.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Metropol

Orbán Viktor hangsúlyozta, a kormány szerint az európai és a magyar gazdaság működését is meghatározza az orosz–ukrán háború, amelynek, ha vége lenne, az európai és a magyar gazdaság is a „szebbik arcát” tudná mutatni. A kormányfő elmondta, ebben a helyzetben a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, amivel nem áll rosszul, sőt 70-80 ezer betöltetlen álláshely van az országban.
Orbán Viktor fontosnak nevezte az infláció letörését, ebben radikális eszközökhöz nyúlt a kormány. Az árspekuláns multikat erővel kell rákényszeríteni arra, hogy abbahagyják az indokolatlan áremelést – jelentette ki.
Elmondta azt is, augusztus végére általános vélemény lesz, hogy a kormány el fogja tudni érni az év végi egy számjegyű inflációt

Béremelésről beszélt a miniszterelnök

A miniszterelnök elmondta, az infláció elleni küzdelem után jön a növekedésért folytatott küzdelem, amit össze kell kötni a béremeléssel.

„A magas árak ellen két módon lehet védekezni: az infláció letörésével és a bérek emelésével”

– közölte, hozzátéve: a kormány a családokat akarja megvédeni.

A kormány dolgozik, így várhatóan a gazdasági növekedés terén is visszaáll az ország az idei harmadik és negyedik negyedévben a megfelelő pályára, ahogy az infláció esetében is – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: a harmadik negyedév már érezhetően jobb, mint a második. 

A miniszterelnök azt is elmondta, az év végére a reálbérek és a növekedés tekintetében „egy pozitív nullát” szeretne elérni, vagyis az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az év első felében történt.
A kormányfő kifejtette: bár az első negyedév mindenkinek nehéz volt, a magyar gazdaság jól állta a sarat, a munkanélküliségi adatok nem estek vissza. Rámutatott arra is, hogy a jövő évi költségvetés 6 százalékos inflációval számol, de ez akár 5 százalékos is lehet jövőre.

Az atlétikai világbajnokság is hazánkra fókuszálja a figyelmet 

„Az olyan események, mint az atlétikai világbajnokság, azt üzenik a világnak, hogy Budapest egy olyan nemzetnek a fővárosa, ahová el kell jönni” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a sportesemények gazdaságilag is nagyon fontosak és pénzt hoznak, de ami ennél fontosabb, fókuszálják a világ figyelmét.
„Magyarország megrendezte a vizes világbajnokságot, a labdarúgó Európa-bajnokságot, az Európa-liga-döntőt, most pedig kezdődik az atlétikai vb, emellett »karnyújtásnyira vagyunk egy Bajnokok Ligája-döntő megrendezésétől«, és ezek mind ide irányították a világ figyelmét” – emlékeztetett.
„Úgy érezheti a világ, hogy aki nem volt itt, az kimaradt valamiből, az atlétikai világbajnokság ebbe a sorba illeszkedik” – mondta Orbán Viktor, aki megköszönte a sportesemény megrendezésében részt vevő szervezők és önkéntesek munkáját.

Fontos kétoldalú találkozókra kerül sor Magyarországon

A kormányfő elmondta: a következő napokban Budapestre jön a török elnök, a szerb elnök és a katari emír is. Hozzátette: Magyarország „politikai barátai” is itt lesznek a közép-ázsiai térségből, így Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Türkmenisztánból, valamint nagyon sok üzletember érkezik a világ minden tájáról, elsősorban Nyugat-Európából és Kínából. Orbán Viktor jelezte: politikai és üzleti tárgyalásokat is folytatnak, és miniszterelnökként több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozója lesz augusztus 20-a és a világbajnokság alkalmával.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás