Ez lesz ma: Esti sétára vár a Fővárosi Állat- és Növénykert titkos világa





Az esti zárás után olyan dolgokat is láthatunk, amit máskor csak az ott dolgozók.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.13.
állatkert program ez lesz ma éjszaka séta

Az Esti séták során bepillantást nyerhetsz a Fővárosi Állat- és Növénykert titkos világába, melyet csak záróra után, az utolsó látogatók kilépése után élhetsz át. Állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatod be az állatkertet július 13-án, este 18 óra 30 perctől.

Július 13-án csütörtökön este vár a Fővárosi Állat- és Növénykert titkos világa. Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Ezúttal az Állatkertnek egy olyan oldala tárul eléd, melyet csak az ott dolgozók tapasztalhatnak meg. Az exkluzív esti programon felfedezheted az épületek azon tereit, melyek a régmúltról tanúskodnak, de a jelen igényeinek megfelelően vetítik előre a jövőt.

Vajon milyen lehet egy állatház gondozói háttere? Milyen lehet egy kifutó, ha nem a látogatói sétányról látjuk? Milyen háttérkiszolgáló épületek vannak? Hol és hogyan tudják az állatok egészségét megőrizni? A több hektárnyi növénygyűjteményt kik ápolják? Ezekre a kérdésekre is választ kap, aki csütörtök este elmegy az állatkertbe.

Meghallgathatod az állatkerti szakemberek személyes tapasztalatait, akik saját élményeiken keresztül mutatják meg neked az állatkertet és érdekességeit. A szervezők állófogadással kedveskednek a látogatóknak és meglepetés ajándékokra is számíthatnak a különös éjszakai rendezvényen.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. Ez néhány hónappal a kiegyezés előtt, és alig egy évvel Ferenc József koronázását megelőzően volt. Ha belegondolunk, mi minden történt azóta Magyarországon, lehet némi fogalmunk arról is, hogy mennyi minden történhetett azóta az Állatkertben, az Állatkerttel.

Antivárosnéző séta a Kossuth téren

Mi nem tetszett és miért nem tetszett elődeinknek az 1873 és 1914 között fokozatosan világvárossá váló Budapesten? Hogyan lett kánikula idején a főváros „csöndes, kihalt mezővároska”, „tűzkatlan” vagy éppen „kietlen afrikai sivatag” az itt élők szerint? Mit tanácsoltak, avagy hova (ne) menjünk nyaralni? Esetleg éppen ellenkezőleg, a kibírhatatlan hőség ellenére miért érdemes mégis Budapesten maradni a nyári kánikulában?

Ilyen és hasonló kérdések nyomába eredhetünk a július 13-ai tematikus antivárosnéző sétán az V. kerületi Kossuth téren, miközben azt is megtudhatjuk, hogyan írtak az egykori írók, kritikusok és elégedetlenkedők – gyengéd iróniával, maró gúnnyal vagy épp keserű humorral – a változásokról és a város új építészeti látványosságairól.

Vásár a Róth Miksa Emlékházban

Magyar termelők, klassz designtárgyak, retró csemegék várnak a K11 Labor és a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény közös nyári kollaborációja, a Chill Garden vásárán. Július 13-án, csütörtökön több hazai termelő, alkotó is elhozza a portékáit, az italról pedig a Lőrinci Sörfőzde gondoskodik. 18 órától tárlatvezetésen vehetsz majd részt a múzeum állandó kiállításain, amit követően tematikus vetítésre számíthatsz a Gondnok projekt és Fortepan közreműködésével.

Petőfi & Petri, a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Párhuzamos történetekben című felolvasószínházi előadássorozat július 13-ai alkalmán Petri György és Petőfi Sándor szövegei feleselnek, kérlelnek, rímelnek egymásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a politikaiköltő-szerep kétes dicsőségét Mészáros Béla (Petőfi Sándor) és Valcz Péter (Petri György) színművészek elevenítik fel. Az esemény regisztrációhoz kötött. A VII. kerületi rendezvény részleteihez látogass el Facebook-oldalukra.

10 éve hunyt el Bendegúz

46 éves korában, 2013-ban halt meg Olvasztó Imre nyomdász, gyermekszínész, aki Bendegúz volt az Indul a bakterház című filmben.

Olvasztó Imre nem ismerte szüleit, nyolc hónaposan került intézetbe, Pomázra. Hároméves korától nevelőszülőnél, egy idős néninél nevelkedett Szentlőrinckátán. Felnőttként nyomdász, grafikus volt. Amikor második felesége válni akart tőle, öngyilkosságot követett el.

35 éve halt meg Gobbi Hilda

1988-ban halt meg Gobbi Hilda, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.

Gobbi Hilda Emília Gizella (1913 – 1988.) Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakja. Gobbi Alajos zeneszerző, karmester és hegedűtanár unokája. Örökös Tagja a Halhatatlanok társulatának, érdemes és kiváló művész. Ismertebb szereplései közé tartoznak: Az aranyember; Elektra; Édes Anna; Tanár úr kérem...; Mágnás Miska; Nyolc évszak; Színes tintákról álmodom; Lúdas Matyi - szinkron; Nem élhetek muzsikaszó nélkül; Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya; A vőlegény nyolckor érkezik; Pillangó; A helység kalapácsa; A hölgy egy kissé bogaras.

Ma 81 éves Harrison Ford

1942. július 13-án Chicagóban született Harrison Ford amerikai színész.

Harrison Fordot az 1960-as években a Columbia filmgyártó cég szerződtette Hollywoodban. 1966-tól filmezett, majd abbahagyta és ácsként dolgozott. 1973. óta újra filmezik. Filmjeiből az ismertebbek közé sorolhatók: Amerikai Graffiti, Csillagok háborúja, A birodalom visszavág, Szárnyas fejvadász, Az elveszett frigyláda fosztogatói, A Jedi visszatér, Indiana Jones és a végzet temploma, Dolgozó lány, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Ártatlanságra ítélve, Az elnök különgépe, Temetetlen múlt.

95 éve született az első „pentito”

1928. július 13-án született Tommaso Buscetta, szicíliai maffiózó, az első fontos „pentito”. Pentitónak nevezik azt a bűnözőt, aki letartóztatása után együttműködik az igazságszolgáltatással és segédkezik bűntársai elfogásában.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapest több kerületében

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 13. és július 16. között Budapest I. kerületében. Tilos megállni július 13-án 16 órától július 16-án 18 óráig Budapest I. kerületében, a Pala utca mindkét oldalán, a Bem rakpart és a Fő utca között. Lezárhatják július 13-án 16 órától július 16-án 18 óráig a Budapest I. kerületében lévő Pala utcát, a Fő utca és Bem rakpart között.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 13. és július 15. között Budapest II. és V. kerületében. Tilos megállni július 13-án 12 órától július 15-én 18 óráig Budapest V. kerületében, a Széchenyi téren a Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkolóban nyolc gépjármű részére fenntartott helyen.

Szerdához képest esik a hőmérséklet

Csütörtökön az erősen felhős égből többfelé, főként az ország északi felén alakul ki eső, zápor, zivatar. A nappali hőmérsékletet illetően 27 és 33 Celsius-fok közötti értékeket mérhetünk. Várhatóan a déli országrészben lesz a legmelegebb – írta meg a Köpönyeg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás