Józsefváros: gyerektábor helyett vitorlásmutyi





Gyanús önkormányzati szerződés, váratlan pályázati kiírás, amelynek későbbi nyertese már egy évre előre hirdette szolgáltatását a még el sem nyert strandszakaszon. Ez Józsefváros egyik legnagyobb botránya, a végén a kerületi gyerekek járnak rosszul.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.05.23.
Módosítva: 2023.05.25.
káptalanfüredi gyerektábor pikó andrás VIII. kerület strand

A józsefvárosi gyerekek a legnagyobb vesztesei Pikó Andrásék vitorlásmutyijának, hiszen már négy éve nem nyaralhattak a kerület káptalanfüredi táborában, és az ahhoz tartozó Balaton-parti strandon. Az ügy a baloldali testület legnagyobb kudarca, hiszen a gyerkőcök azért sem mehetnek a strandra, mert az önkormányzat titokban egy vitorlás egyesületnek adta bérbe annak egy részét. A botrány akkor pattant ki, amikor a helyi Fidesz-KDNP megnézte a területet, hogy mennyire felkészült a gyerekek fogadására. A helyszínen viszont vitorlásdepót, illetve hozzá tartozó kikötő építésének előkészületeit találták. A balhé innentől csak még nagyobb lett... 

Láthatóan már vízminőség szempontjából is aggályos a strandszakasz hasznosítása. Itt valóban nehezen elképzelhető, hogy gyerekek fürödjenek... Fotó: Facebook

Már ott gyanús lett a helyzet, hogy a képviselőket nem akarták beengedni a strandra 

Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciójának vezetője mesélte el az esetet a Metropolnak: „Már az is érdekes volt, hogy nem nagyon szerettek volna beengedni minket a strandra. Végül bejutottunk és megláttuk, hogy a strandon vitorlások állnak.” A képviselők elkezdtek érdeklődni a polgármesternél és a fenntartó Józsefváros Közösségéért Nonprofit Kft.-nél, hogy miképpen alakulhatott ki ez a helyzet, de "nem igazán tudtak rá válaszolni”. Vörös Tamás szerint Pikó András azt mondta, hogy ez egy nagyszerű dolog lesz, és majd ebből a bevételből szépen fel lesz újítva a strand – ami azóta sem történt meg. Érdeklődtek azután a szerződésről is. 

A pályázat még le sem zárult, de a vitorlázó egyesület már egy évre előre hirdette szolgáltatásait

Nagy nehezen és hosszú-hosszú idő után előálltak egy szerződéssel,»hogy izé, van ilyen«. Azt tudni kell, hogy a józsefvárosi cég nem adhatja ki ezt az ingatlant hosszú távon, hiszen a tulajdonosi jogokat az önkormányzat gyakorolja. Ráadásul ez egy nagy értékű ingatlan, pályázat útján lehet csak bérbe adni. Telt-múlt az idő, letelt a három hónap, és lám-lám ki is írta az önkormányzat a pályázatot. Már a pályázati kiírás előtt, de a pályázat eredményhirdetése előtt is, a vitorlás egyesület hirdette az egész évre szóló szolgáltatásait. Az volt a legszebb, hogy bértartást is vállaltak az önkormányzati strandon. Az árszabás nem az átlag magyar pénztárcára volt szabva. Innentől kezdve nem okozott nagy meglepetést, hogy ez a haveri egyesület nyerte el a pályázatot, aki már fű alatt ott volt eleve. A baloldali többségű testület döntése egy ötéves hasznosítási időszakról szólt

– mondta el a frakcióvezető.

Vélhetően aláírt szerződés sem volt az önkormányzat és az egyesület között, amikor utóbbi már javában a strandon tevékenykedtek Fotó: Facebook

Gyurcsány volt sajtótitkára lelépett, Pikóék nem engedik nyilvánosságra hozni a részleteket

Miután óriásira duzzadt a botrány, Pikóék felmondták a szerződést az egyesülettel. Akkor távozott a strandot fenntartó intézmény vezetője, aki Gyurcsány Ferenc volt sajtótitkára volt.

Pikóék azt állították, hogy nincs itt semmi gond, nem is volt sosem, de most már pláne nem is lesz, mert a szerződést felmondták az egyesülettel. Igen ám, de több dolog kiderült. Például az, hogy a vitorlások úgy gondolják, jogtalanul mondta fel Pikó a szerződést. Az egyesület azóta is ott van a partszakaszon és használja az önkormányzat strandját, miközben megy a pereskedés, a józsefvárosi gyerekek pedig nem tudják használni a strandot. Belső vizsgálat indult, hogy feltárja, mi is történt itt. Először a képviselőknek sem akarták odaadni a tartalmát, ami elég érdekes hozzáállás, végül megkaptuk, de megtagadták a nyilvánosságra hozatalt. Azért azt elmondhatom, hogy megerősítette korábbi gyanúnkat afelől, hogy amikor a Fidesz-KDNP képviselői felfedezték a vitorlásokat a gyerekstrandon, akkor még nem volt aláírt szerződés sem. Nem véletlen az, hogy a vizsgálat eredményét Pikó Andrásék egyszerűen nem hajlandóak nyilvánosságra hozni

– hangsúlyozta Vörös Tamás.

Júniusban várható ítélethirdetés a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület és a Józsefvárosi Önkormányzat közötti perben. Miután túl „meleg lett a pite”, Pikóék szerződést bontottak a haveri egyesülettel. Utóbbi viszont perre vitte szerződésszegés miatt 15 millió forint kártérítést követelve, amit első fokon meg is nyertek. Pikó Andrásék viszont fellebbeztek, így hamarosan döntés születik a kérdésben. Ha Józsefváros veszít, akkor nemhogy a strandot nem újították fel a bérlő által fizetett bevételből, de még pénzt is buknak. Igaz, volna miből kifizetni, hiszen rekordnagyságú, 41,2 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik a baloldali testület idén. 

Hagyják lepusztulni Józsefváros balatoni gyerektáborát Pikóék – a cél, hogy eladhassák?

Józsefváros káptalanfüredi strandját már „kijátszották egy haveri cégnek”. A strandhoz viszont tartozik egy gyerektábor is, amit a józsefvárosi Fidesz–KDNP-s városvezetés elkezdett felújítani, 2 milliárd forintból. A 2019-es választások után, Pikóék nem folytatták a felújítást, egy kapavágás nem történt úgy, hogy körülbelül 2,1 milliárd kormányzati állami támogatás pihen az önkormányzat bankszámláján. Miután a baloldali önkormányzat nem fejezte be a terület felújítását, így a józsefvárosi gyerekek ezt sem használhatják négy éve...

2019 előtt a jobboldali városvezetés kezdte el a tábor felújítását. Akkor elkészült hat lakópavilon, amely alkalmas arra, hogy több száz gyerek táborozzon Káptalanfüreden télen-nyáron. Pikóéknak csak folytatni kellett volna, de egy kapavágás sem történt, pedig a pénz is meg van hozzá... Fotó: Facebook

Amióta Gyurcsány Ferenc betette a lábát az önkormányzatba, az értékesítési folyamat felerősödött Józsefvárosban. Pikó Andrásék semmi mást nem csinálnak, csak hárítanak, terelnek és másra mutogatnak. De nem fogjuk hagyni, hogy a baloldali ingatlanmutyi tönkretegye a gyerekek táborát. Le fogjuk leplezni ezt az ügyet és be fogjuk mutatni a valóságot.

– hangsúlyozta Szilágyi Demeter. A fideszes képviselő azt is hozzátette: „a kerületi baloldal a tábor korábban felújított épületeinek állagmegóvására sem költ, így azok állapota romlik, ahogyan a teljesen új focipálya például szétrohadt. Mindeközben a táborhoz tartozó strandot haveri cégeknek játszották ki, és jelenleg is egy vitorláskikötő üzemel ott, elvéve a területet a gyerekektől. Pikó Andráséknak soha nem is volt szándéka a tábor felújítása. Azt volt a céljuk, hogy az lerohadjon és utána jó áron értékesítsék. Ugyan úgy, mint sok más ingatlant a kerületben.”

A káptalanfüredi tábort és strandot 2010 előtt a balliberális városvezetés évtizedekig csak használta, de nem javított az állapotán. A Fidesz-KDNP-s kerületvezetés döntött aztán úgy, hogy felújíttatja. 2017-ben, amikor a kormányzattól kétmilliárd forintot nyertek a tábor felújítására, már túl voltak az újjáépítés első fázisán, és elkészültek az új épületek is. A 2. ütemet kellett volna csak befejezniük Pikó Andráséknak. Sára Botond korábbi polgármester 2019 őszén úgy adta át a baloldalnak a városvezetést, hogy csak a közbeszerzési eljárást és a kivitelezést kellett volna lebonyolítaniuk. A baloldali polgármester azonban megcsonkította az eredeti felújítási tervet, amit az állami pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma ­(Emmi) akkor nem fogadott el. A második ütemben éttermet, étkezőt, orvosi szobát kellett volna kialakítani, de négy év óta nem történt semmi. Az állami támogatás arra szólt, hogy téliesítik és egész évben működtetik a sporttábort, Pikóék csak nyárra tervezték. A kerület vezetése így elveszítette a tábor felújítására szánt állami pénzt, de Kocsis Máté fideszes ország­gyűlési képviselő közbenjárására visszakapták a józsefvárosiak a támogatást. 

Cikkünkre reagált a Józsefvárosi Önkormányzat, a következőt közölték:

"A vitorlások összesen egy 1500 négyzetméteres területet foglalnak el az önkormányzat tulajdonát képező 5900 négyzetméteres teljes területből.

Az elmúlt 3 évben zavartalanul működött a strand, ez 2023-ban is így van.

Az önkormányzat a strandon 2023-ban is végez felújításokat: megújul a homokozó, a röplabdapálya és a vizesblokk is, felújított kerti bútorok kerülnek ki.

A jó idő érkeztével birtokbavehetik a strandot a józsefvárosiak és a táborozó gyerekek.

A káptalanfüredi gyerektábor lakópavilonjainak állagromlása a hibás kivitelezésnek köszönhető, emiatt a kivitelezőnek garanciális munkákat kell elvégeznie.

Az elmúlt három évben ezeket többször jegyzőkönyvbe vettük, ezeket a kivitelező aláírásával is elismerte.

A garanciális javításokról szóló megállapodás aláírása folyamatban van, ezután a kivitelező hozzákezd a garanciális munkák elvégzéséhez.

A tábor központi épületének megépítésében, a tervek elfogadásában a két állami szereplő nem tud megegyezni, annak ellenére sem, hogy Józsefváros Önkormányzata a folyamatos egyeztetéseken minden elvárásnak eleget tett."





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás