RETRO RÁDIÓ

A TikTok-kertész elárulta, hogyan ültess kert nélkül – Videó!

Perge Zsolt hobbikertészként több tízezres rajongótárborra tett szert TikTok-csatornáján, ahol hasznos tanácsokkal látja el a kertészkedni vágyókat. Többek között azt is megmutatja, hogy kert nélkül is lehet kertészkedni.Megosztás
Szerző: Kóczián Nikolett
Létrehozva: 2023.05.29.
Módosítva: 2023.05.31.
kertészkedés zöldség-gyümölcs TikTok terasz

Perge Zsolt szenvedélyévé vált a kertje gondozása; egy erkély nélküli lakásból a koronavírus után kertes házba költözött családjával, a Pest vármegyei Gyálra, ahol elkezdett a földjét művelni. Az eredetileg üres kert három év alatt új életre kelt és pompáznak benne a virágok, illetve zöldségek-gyümölcsök termőhelyévé is vált. A közgazdász végzettségű férfi létrehozta kertészkedéssel foglalkozó TikTok-csatornáját is, ahol már csaknem százezres rajongótábora van.

Zsolt szenvedélye lett a kertészkedés –  Olvasói fotó

A TikTok adta lehetőségeket kihasználva fontos a szemléletformálás is, és ennek keretében már egy igazi szakember Székely Gyöngyvér, a biokertek nagy szakértőjének segítségével indítok egy sorozatot a vegyszermentes kertekről. Hogyan tudjuk a kártevőket elűzni, nem a megszokott vegyszerek használatával, hanem környezetbarát eszközökkel

 – árulta el a 35 éves Zsolt, aki amatőr méhészkedésbe is kezdett a kertjében.

A frissen szedett zöldség-gyümölcs a legfinomabb

„Teljesen más íze van annak a zöldségnek meg gyümölcsnek, amit a nyári melegben szedünk le, és nincsen közbeiktatva egy hűtési folyamat; mert amit veszünk a szupermarketben, azok hűtőházakból jönnek” – magyarázza a városi hobbikertész.

Kedvezőbb folyamatokat indít el az ember szervezetében, ha frissen szedett zöldséget-gyümölcsöt eszik.

Zsolt magának termeli a zöldségeket – Olvasói fotó

Terápia is a kertészkedés 

„Nagyon jól ki tudja kapcsolni az embert; ha teljes odafigyeléssel kertészkedünk, az teljesen ki tudja üríteni a gondolatainkat. Én azért kezdtem el kertészkedni - úgy, hogy nem csak fű van a kertben, és akkor azt nyírjuk –, mert az irodai munka mellett nagyon jó levezetés, de bármilyen munka mellett hasznos” – fogalmazott az üzleti és vagyonbiztonsági területen dolgozó szakember.

Növekednek Zsolt paradicsompalántái – Olvasói fotó

Mit termeljünk a teraszunkon?

Annak sem kell feladnia a zöldség-gyümölcs termesztéséről szóló álmát, aki nem rendelkezik kerttel.

„Egy teraszon nem lehet nagy mennyiséget termelni, de az az érzés, hogy saját magunknak termelünk valamit, felbecsülhetetlen, teljesen más lesz az íze, mint a boltinak; tehát arra mindenkinek fel kell készülnie, hogy új ízeket fog megismerni” – tanácsolja Zsolt. 

A paradicsom és a paprika teljesen jó választás, de megfelelő méretű cserépben akár padlizsánt is lehet termeszteni. Arra kell odafigyelni, hogy mivel cserépben van, ezért rendszeresen locsoljuk, hogy ne szenvedjen a növény, mert különben stressznek van kitéve és nem fog jól teremni. Eperrel is lehet próbálkozni, egy nagyobb balkonládában simán megmarad és télen nem fog kifagyni, mert fagyálló.

 

@elmenykertesz Paradicsom🍅, paprika🫑 ültetése cserépbe! ##élménykertész##paprika##paradicsom##veteményes##kert##zöldség@@Élménykertész🌱 ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

 

 

 

Ezeket olvastad már?
„67 évesen szültem először, ma 70 vagyok és van 3 gyerekem"

„67 évesen szültem először, ma 70 vagyok és van 3 gyerekem"

A rászorultaknak gyűjtenek élelmiszereket

A rászorultaknak gyűjtenek élelmiszereket

Mutatjuk: ennyi iskola zár be a rossz időjárási viszonyok miatt

Mutatjuk: ennyi iskola zár be a rossz időjárási viszonyok miatt

Szilágyi Áron három olimpiai arany után újabb csodára készül

Szilágyi Áron három olimpiai arany után újabb csodára készül

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás