Zöld utat kapott a vakcina! A két ünnep között kezdődhet az oltás hazánkban





Engedélyezték a vakcina használatát az EU-ban, eközben nő a gyógyultak száma Magyarországon. Minden fontos információ az Operatív törzs keddi tájékoztatójáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.22.
világjárvány Operatív törzs sajtótájékoztató vakcina védekezés

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 180 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 21%-a budapesti. 7 124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Nem fogad gépeket hazánk az Egyesült Királyságból

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy Magyarország megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyszállító repülők leszállását.

Két újabb üzletet zárattak be

Egy pécsi és egy újpesti presszót zárattak be a hatóságot, mert vendégeket fogadtak, illetve szeszes italt árusítottak. A pécsi vendéglátóhelyet 30, a fővárosi vendéglátóhelyet 7 napra záratták be. Az alezredes közölte: ezidáig 103 üzletet zárattak be ideglenesen a szabályszegések következtében.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Az elmúlt 24 órában 296-an szegték meg a kijárási tilalmat és 88 intézkedés volt a tranzitállási szabályok megszegése miatt – mondta Kiss Róbert. Hozzátette: 4467 házi karantént rendeltek el hétfőn.

Két ünnep között érkezhet a vakcina

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy az elmúlt napon kiadta az európai gyógyszer ügynökség az első vakcinára, így hazánkra is érvényes hatállyal. Kiemelte: két ünnep között várható a vakcinák érkezése és akkor kezdődhetnek az oltások. Hozzátette: az első körben az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, ami több héten át tart majd. A szakember elmondta, akkor érhetünk el nagy eredményeket a járvány védekezésében, ha nagy mennyiségben él a lakosság a védőoltással.

Az oltóanyag beadása nem különbözik a többitől

– A védőoltás beadása nem különbözik más védőoltások beadásától, a felkar izomzatába adják be – mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos elmondta, hogy több mint 300 ezren regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, majd köszönetet mondott, mind az online mind a postai úton jelentkezőknek.

Az oltóorvos dönt

Az oltóorvosnak kell majd dönteni arról, hogy ki oltható be, és ki nem. Általában allergiás kizáró okok lehetnek - mondta a szakember.

Felelősségteljesen töltsük az ünnepeket

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az óvatosság továbbra is indokolt, ezért az ünnepeket is kellő körültekintéssel töltsük.

Két negatív tesztel lehet csak visszamenni

Aki hosszabb időre elhagy bármilyen szociális intézményt, az két negatív teszttel mehet majd csak vissza - tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás