RETRO RÁDIÓ

Megvan a döntés, felfüggesztik a kijárási tilalmat szentestére





Kiss Róbert elmondta, hogy a 10 fős családi rendezvényeken nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek a létszámba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.21.
döntés

2 141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen - írja a koronavírus.gov.hu.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy december 24-ről 25-re felfüggesztik a kijárási tilalmat. A 10 fős családi rendezvényeken nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek.

Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján bejelentették, a személyszállító gépek nem szállhatnak le Angliából.

Müller Cecília tisztifőorvos közölte, hogy a járvány platófázisba érkezett, és némi csökkenés is látszik. Az aktív fertőzöttek száma is csökken - tette hozzá az országos tisztifőorvos. A kórházban kezeltek száma még mindig 7 ezer felett van, és 517-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány továbbra is zajlik, a fertőzések száma csökkenni látszik, de a tendenciákat kell követni.

Meghalt egy 23 éves beteg is

Müller Cecília elmondta, hogy egy 23 éves beteg is meghalt az elmúlt napon, de számos súlyos megbetegedésben szenvedett.

Ők kaphatnak először oltást

Müller Cecília elmondta, hogy elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást. Várják vissza a kórházaktól az igényeket. Szeretné, ha minél többen élnének ezzel a lehetőséggel. Bizonyosat a tájékoztatóban mindenki fog kapni, és részletes tájékoztató lesz az oltásról mindenkinek.

A vakcina egy új szakaszt nyit a járvány kezelésében

Nagyon erőteljesen bontakozik ki a járvány a szomszédos országokban, ezért mindenképpen számolni kell azzal, hogy a járvány nem a közeljövőben fog véget érni. A vakcina egy új szakaszt nyit a járvány kezelésében – mondta Müller Cecília. Ennek a vakcinának a kezelése és tárolása nagyon nagy kihívást támaszt.

5000 vakcina érkezhet az első körben

5000 vakcina érkezhet az első körben - mondta Müller Cecília. Folyamatos beszállítással számolnak a következő időszakban.

Egy 60 százalékos átoltottság esetén jelentősen lassítani lehet a járványt

Nincsen a világon olyan oltóanyag, ami 100 százalékos védettséget adna - mondta Müller Cecília. Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet fog élvezni a környezet is. Egy 60 százalékos átoltottság esetén jelentősen lassítani lehet a járványt.

A járványügyi éberséget fenn kell tartani

Müller Cecília elmondta, hogy a védettség állapota a második oltást követően egy héttel alakul ki. A járványügyi éberséget továbbra is fenn kell tartani. Hosszú ideje védekezünk, és a mai kormánydöntés értelmében a szenteste alatt nem lesz kijárási korlátozás. Ez egy lehetőség amivel élnünk kell a biztonság megtartása mellett. Mértékletességet és átgondoltságot kért a családoktól Müller Cecília.

Mi történik Nagy-Britanniában?

Müller Cecília a mutáns vírusról azt mondta, hogy éppen ezért zártak a különféle országok Nagy-Britannia esetében. Éppen ezért felfüggesztette a kormány a repülőutakat Nagy-Britannia esetében. Az, hogy változik a vírus, az nem új információ - mondta az országos tisztifőorvos. Korábban nem fedeztek fel olyan mutáns verziót, mint amit Nagy-Britanniában felfedeztek. A továbbiakban is a vírus változásának a követésével egy olyan figyelőrendszert működtetnek, ami segíthet ezen a helyzeten. Az oltóanyag ezen mutáns verzióval szemben is - tette hozzá.

Nem történt semmilyen lazítás

Müller Cecília azt is kérte, hogy ne tekintse senki lazításnak a megjelent rendeleteket. Ezzel a lehetőséggel élni kell, aki tud, és ne sarkalljon senkit lazításra, mert a járvány változatlanul zajlil.

Ennyien szegták meg a maszkhasználatot

770 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt a hétvégén - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy 62-en szegték meg a maszkhasználati szabályokat a nagy üzletekben. Egy vendéglátóhelyet zártak be a hétvégén. 1400 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom miatt a hétvégén - mondta Kiss Róbert. 471 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt - tette hozzá. 505 büntetőeljárás indult a tavasz óta a koronavírus-járvány kapcsán, és 99 személyt hallgattak ki - mondta Kiss Róbert.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás