Több a koronavírusból meggyógyult személy, mint az újonnan regisztrál fertőzöttek száma

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta azt is, kit kehet gyógyultnak tekinteni.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.30.
Operatív törzs sajtótájékoztató védekezés koronavírus-járvány

5595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 217 122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 823 főre emelkedett.

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye ezen a héten várható – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon

 

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az elmúlt hétvégén 1293 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 1258-an a kijárási korlátozást szegték meg. Több kint 48 ezren vannak házi karanténban.

Nyolc üzletet zárattak be a hétvégén

Újabb nyolc üzletet zárattak be a szabályok vétsége miatt a hatóságok, ismertette az adatokat az alezredes, majd elmondta, hogy ezidáig összesen 85 üzletet vagy vendéglátóhelynek függesztették fel a működését.

Csökkent a mintavételi idő

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy jelentősen sikerült lecsökkenteni a mintavételre várakozási időt. Gyorsabb a diagnózis, így kevesebb az a beteg akinek ismeretlen a státusza – tette hozzá.

Növekszik a gyógyultak száma is

63 860 személy gyógyult meg ezidáig hangsúlyozta Müller Cecília. Kifejtette, az aktív fertőzöttek száma 148 439 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, a meghaltak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti – közölte az országos tiszti főorvos. Felhívta a figyelmet, hogy elértünk egy fontos fordulathoz, mégpedig ahhoz, hogy több a koronavírusból meggyógyult személy, mint az újonnan regisztrál fertőzöttek száma.

Gyógyultnak pedig azt a személyt tekintik, akik a 21 nap elteltével nem mutat már egyetlen tünetet sem, és a koronavírus tesztje is negatív lesz.

December elején születhet döntés

December elején dönt a kormányzat az ünnepek alatt érvényben lévő szabályokról - mondta a szakember. hangsúlyozta, most teremtjük meg annak lehetőségét, hogyan tudjuk a karácsonyt eltölteni, ezért a védelmi szabályokat betartása elengedhetetlen.

Lezajlott a csoportos tesztelés

Csoportos célzott tesztelés első hete lezajlott – tájékoztatott a tiszti főorvos. A holnapi napon érkeznek meg az adatok. A mintavételt megelőző három órában ne fogyasszunk ételt és italt, hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Az idősek használják a vásárlási sávot

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy az idősek a saját védelmük érdekében a számukra kijelölt idősávot vegyék igénybe.

Bírja a nyomást az ellátórendszer

Magyarországon 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket. A leginkább leterhelt helyek között van a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi kórház, valamint a Semmelweis Egyetem - mondta Müller Cecília. Szólt arról is, hogy a halasztható műtétek kivezetésével jelentős mennyiségű ágy nyílt meg.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás