Törőcsik Mari évekkel ezelőtt arra kérte Varnus Xavért, hogy ha eljön az idő, ő kísérje majd orgonajátékával a búcsúztatóján. A koronavírus azonban átírta a végakaratot – írja a Ripost.

Titokban temetik el a legendát

A gyászoló család titokban tartja a Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló színművész temetésének részleteit. Azonban néhány kívánságát már évekkel ezelőtt leszögezett Törőcsik Mari arról, hogy hogyan képzeli el az utolsó útját. Ezek közül az egyik, hogy régi barátja, Xavér zenéljen a szertartáson, nem teljesülhet.

Szoros barátság fűzte össze a két művészt

A zenész gyerekkora óta ismerte a színészlegendát.

„Nem titok, hogy rajongva szerettem Marit, aki gyakorlatilag azóta volt része az életemnek, hogy éntudatra ébredtem. Tulajdonképpen a barátsága örökségként maradt rám édesapám után, aki egy zongoristát alakított Mari egyik filmjében még a születésem előtt” – mondta el a lapnak a világhírű orgonaművész.

Már Xavér édesapja is jóban volt Törőcsik Marival (Fotó: Facebook)

Nem utazhatott haza a művész

Varnus Xavér jelenleg Kanadában él, ahonnan nem tud hazatérni a koronavírus-járvány miatti lezárások miatt. „Sok évvel ezelőtt egy beszélgetésünk alkalmával Mari arra kért, hogy játsszak a temetésén, és nincs most dolog, amit jobban sajnálnék annál, hogy erre a jelek szerint nem lesz módom. Sajnos Új-Skóciát, ahol élek, hermetikusan lezárták, így nem utazhatok haza, de abban biztos vagyok, hogy amint megtehetem, elmegyek majd a Tisza-partra, és ha csak bús magányomban is, de játszani fogok Törőcsik Mari emlékére” – árulta el a távolmaradásának okát Varnus Xavér.

Életének 86. életévében hunyt el hosszú betegség után a nemzet színésze (Fotó: Metropol)

Bár személyesen nem fog tudni részt venni a temetésen a zenész, egy megható búcsúajándékkal kedveskedett régi barátjának. „Csodálatos barátom, Törőcsik Mari halálának délutánján filmre vettük a kitűnő új-skóciai gitárossal, Johnny Lake-kel a „Whiter Shade of Pale” című, 1967-es Procol Harum számot, amelyet Mariska oly nagyon szeretett. Az ő emlékének szentelem tehát e felvételt – írta közösségi oldalán Varnus Xavér. A szívszorító búcsúszámot itt tudjátok meghallgatni: