A rendező egy lettországi kórházban hunyt el pénteken a Covid-19 szövődményeiben. A Baltic News Service (BNS) hírügynökség egy Lettországban élő, orosz származású dokumentumfilmesre, Vitalij Manszkijra hivatkozva számolt be Kim haláláról, amelyet a szöuli külügyminisztérium – adatvédelmi okokra hivatkozva – csupán nem hivatalosan erősített meg.

Kim novemberben érkezett Lettországba, hogy házat vásároljon a Rigához közeli Jurmalában és tartózkodási engedélyért is folyamodott.

A rendező a 2004-es berlini filmfesztiválon az Ezüst Medve-díjat nyerte el Az irgalmas lány című filmdrámájával, 2011-ben Arirang című dokumentumfilmje kapott Un Certain Regard-díjat a cannes-i fesztiválon, 2012-ben elhozta a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-fődíját Pieta című filmjével.

Alkotásait a kritikusok általában elismeréssel fogadták, a nagyközönség egy része azonban felkavarónak találta őket

Kim karrierje gyakorlatilag véget ért Dél-Koreában 2017-2018 folyamán, miután a dél-koreai MBC televízió egy oknyomozó műsorában több színésznő is szexuális zaklatással vádolta meg. A rendező később pert indított rágalmazásra hivatkozva, ám a bíróság elutasította a keresetét.