Ambrus Kyri 76 éves korában, kedden örökre lehunyta a szemét. Az énekesnő évtizedek óta élt az újpesti házában a nyilvánosságtól teljesen elszigetelten, az ápolóján kívül senkivel sem tartotta a kapcsolatot. Kyri az otthonában hunyt el, magányosan – tudta meg a Bors közvetlenül a zenészlegenda ápolójától.

Korda György a lap munkatársától értesült a tragédiáról. Gyuri bácsit egy tévéfelvétel szünetében kérdezték róla, a reakciója ijesztő volt.

Micsoda? – kiáltott fel. – Jaj, ne! – préselte ki magából Korda a szavakat, miközben ugrott egyet és a szívéhez kapott. A művész ezután meg sem tudott szólalni, szemmel láthatóan sokkolta a hír. Balázs Klári sietett ekkor a segítségére, és átvette a szót:

Az az igazság, hogy a napokban nem olvastunk, nem néztünk híreket. Nagyon-nagyon szíven ütött – mondta, majd ismét megszólalt Korda György: A pályatársam volt… – zárta szomorúan.

Ambrus Kyrivel a Bors utoljára 2015-ben készített interjút. Ebből a beszélgetésből kiderül, hogy mi volt eltűnésének egyik oka:

Ez egy korhoz kötött szakma. Nem akartam szánalmassá válni és nem bántam meg, hogy visszavonultam” – mondta akkor.

A Bors elérte Kyri egy másik pályatársát, Zalatnay Saroltát is, aki megrendüléssel nyilatkozott a tragédiáról.

Borzasztó, hogy mostanában folyamatosan búcsúznunk kell, összetörtem, amikor megtudtam, hogy Kyri is elment – mondta szomorúan Cini. – Annak idején népszerűbb énekesnő volt, mint a hármas, amit Koncz Zsuzsával és Kovács Katival mi alkottunk. Állati szép hangú, gyönyörű lányként marad meg az emlékezetemben, nagyon sajnálom. A régi duettpartnerem már csak az égben zenél, talán ott új életre kelnek a különleges dallamai – mondta lesújtva Zalatnay.

Cini összetört, amikor megtudta, hogy barátnője meghalt

Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint az Ilyen a twist, az Elment a papa, mama, a Nem híres dzsesszénekes, de Aradszky Lászlóval is énekelt duetteket, például az Állatkerti sétát vagy a Bombajót. Sokak szerint a Fehér házikó volt a leghíresebb dala.

Rádiós műsorvezetőként is ismert volt, a Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra vagy a Könnyűzenei koktél című műsorokból.

A legendás táncdalénekes szinte senkivel nem tartotta a kapcsolatot élete utolsó éveiben.

Az első tinisztár volt

Ambrus Kyri, született Ambrus Margit, Magyarország első tinisztárja volt a hatvanas években. 16 évesen fedezték fel a tehetségét, angol és olasz nyelven jelentek meg slágerei és végigturnézta a keleti blokk szinte összes országát.

Karrierjét adta az édesapjáért

Ambrus Kyri visszavonulásának nem csak hiúsági okai voltak. A sztárral Csatári Bence készített életútinterjút 2020 nyarán. Ebben a beszélgetésben Kyri így indokolta az elszigeteltséget:

„1987-ig, amikor apukám megbetegedett, agyvérzést kapott, és ez volt a vízválasztó. A kórházból ugyanis egyből hazahoztam és nálam lakott. Meg vagyok győződve róla, hogy élete legszebb hét évét akkor töltötte el velem, nagy boldogságban éltünk, mígnem 1994-ben itt hagyott minket. Azért nem folytattam az éneklést, mert nem mertem egyedül hagyni, ugyanis a frász kerülgetett, hogy történik vele valami, amíg én távol vagyok. Így inkább megkíméltem magam az izgalmaktól, és neki szenteltem az életemnek ezt a szakaszát.”