A királynő bejelentette, hogy nem vesz részt a Buckingham-palotában és a Holyroodhouse-ban megrendezett kerti partikon és mindezt egyre romló egészségi állapotával indokolta. Ez azért is szomorú hír a parti résztvevőinek és vendégeinek, mert ezeket a hagyományos társadalmi eseményeket nem rendezték meg 2019 óta a koronavírus-járvány miatt – írja a Daily Mail.

II. Erzsébet bennfentesek szerint azt még bevállalta volna, hogy csak elüldögél az árnyékban, de mint mindennek a brit királyi udvarban, ezeknek a kerti mulatságoknak is szigorú protokollja van: a királynőnek egy órán keresztül kellett volna állnia, sorban fogadnia a vendégeket, majd a meghívottak között sétálgatva egy-két kedves szót váltani velük.

A királynő erősnek mutatja magát, de megviseli, hogy már férje nélkül kell élnie Fotó: Getty Images

A királynő erősnek mutatja magát, de megviseli, hogy már férje nélkül kell élnie Fotó: Getty Images

A királynő egészségi állapota ellenére is ünnepelt

A palota hivatalos közleményében az áll, hogy a Buckingham-palotában május 11-én, 18-án és 25-én, Holyroodhouse június 29-én tartják meg a partikat, amelyeken a királynőt a királyi család többi tagja képviseli majd.

A királynő április 21-én ünnepelte a 96. születésnapját a Norfolk megyei Sandringhamben, a királyi család kelet-angliai rezidenciáján, ahol meglátogatta őt mások mellett unokája, Vilmos cambridge-i herceg, aki majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz. Ez volt a királynő második olyan születésnapja, amelyet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg nélkül tölt.

II. Erzsébet a korának köszönhetően mozgásszervi problémákkal küzd és a Covid is nagyon megviselte, amitől elmondta, hogy a vírussal folytatott harca „ijesztő volt”. A betegség nagyon kimerítette, az pedig különösen megnehezítette a dolgát, hogy karanténba került és nem láthatta a családját.