Egy szakorvos elárulta: ez a gép mentheti meg Csollány Szilveszter életét





Néhány napja szellőztette meg a média, hogy a volt olimpikon súlyos állapotban került kórházba. Jelenleg lélegeztetőgépen küzd az életéért.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.11.
életmentő gép

A koronavírussal ápolt olimpiai bajnok helyzetéről és lehetőségeiről egy szakorvos nyilatkozott a Blikknek. A lap azt írja, hogy egy különleges lélegeztetőgép segíthetne Csollány Szilveszter állapotán, egy műtüdő.

Egy műtüdő menthetné meg Csollány Szilveszter életét? (Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)

A fiatalabb szervezetek számára segíthet ez az eszköz az életben maradásban. Azonban csupán 30-40 darab ilyen van Magyarországon. A gép a beteg testén belül „végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását”. Ebben más, mint a hagyományos lélegeztetőgép, amely csak oxigén szállít be, és szén-dioxidot ki a tüdőből.

„Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét” – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos a Blikknek. „Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg” -magyarázta el a technológiát a szakorvos. Aki rámutatott: Fontos, hogy a lélegeztetőgép nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, csak az életfunkciókat tartja fenn.

 

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás