Egy hete bombaként robbant a hír, hogy az olimpiai bajnokunk, Csollány Szilveszter intenzív osztályra került a koronavírus-fertőzés miatt. Az elmúlt napokban sajtóértesülések szerint lélegeztetőgépen tartják. A hasonló helyzetet túlélő 52 éves Bányai Gábor, összesen 111 napot töltött az intenzív osztályon, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69-et pedig műtüdővel, tanáccsal látta el sorstársát. A képviselő elárulta a Blikknek, hogy mi segíthet Szilveszter állapotán. A bajnokért rengetegen aggódnak és imádkoznak.

Csollány Szilveszter állapota súlyos, azonban rengetegen szurkolnak neki, hogy felépüljön (Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)

„Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az akaraterő. Az orvostudomány lehetőségei is behatároltak, a végén a betegen múlik, hogy elmegy vagy marad… Nekem rengeteget segített, hogy a családom sokat látogatott, mindig ott voltak mellettem a szeretteim, amikor csak lehetett. Nem engedték el a kezemet, és én ezt tudat alatt éreztem, ez volt a kulcs. Az agyam ugyan nem volt ott, de a lélek érzi a támogatást és a szeretetet. Ez tartott engem életben” – nyilatkozta a lapnak a férfi.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az ECMO nevezetű eszköz segíthet még az olimpikonnak, ugyanis a fiatalabb, de súlyos állapotban lévő covidosok életét ez az eszköz mentheti meg. Erre a műtüdőre volt rákötve Bányai Gábor is.

Bányai Gábor (a jobb oldalon) életét már megmentette a műtüdő (Fotó: Facebook)

„Amikor rá voltam kötve a gépre, altatásban voltam. Az orvosok és ápolók mégis megérintettek, simogattak, beszéltek hozzám, törődtek velem. Ugyan reagálni nem tudtam, de éreztem a gondoskodásukat, és ez is rengeteg erőt adott nekem” – tette hozzá Bányai. A képviselő még egy fontos dologra hívta fel a lap figyelmét. Saját tapasztalataiból tudja, hogy még ha fel is épül az ember, nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy visszakapják a régi életüket a betegek.

Sajnos az elhúzódó betegség alatt teljesen leépül az izomzat, kell fél év, mire újra teljes, önálló életet élhet az ember”– mondta a képviselő.