Egyre többen jönnek lovagolni – jelentette ki a Metropolnak Gusztus Zsuzsanna, a Sződligeti Sportlovarda vezetője. – Az otthonaikba zárkózó embereknek szüksége van a mozgásra, a kikapcsolódásra, a friss levegőre, a hatalmas területre, és a nyugalomra. Ez a sport egyszerre mindet megadja, ezért is olyan népszerű mostanában – részletezte Zsuzsanna, aki ha nincs vírus, táboroztat, és rendezvényeknek is helyszínt biztosít. -Erre most nincs lehetőség, de a sok érdeklődő mindenképp kárpótol – tette hozzá a lovardavezető.

Óvintézkedések mellet működhetnek

– Valóban nagy az érdeklődés, sokan úgy érzik, hogy itt a remek alkalom, hogy kipróbálják ezt a sportot, másra most egyébként sincs lehetőség – erről már a nádudvari Dávid Lovastanya vezetője mesélt a Metropolnak. – Nálunk már teltház van, így mi azon szerencsések közé tartozunk, akiknek a munkáját nem vette el a vírus, sőt! Persze néhány óvintézkedést nekünk is be kell tartanunk, érkezés után első a kézmosás, lovaglás közben nem, de nyergelés közben kötelező a maszkviselés, a tanítványokat pedig kiscsoportokra bontottunk. Most azt kérjük tőlük, hogy ne hozzanak hozzátartozót, a lelátón is maximum tízen tartózkodhatnak – részletezte a szabályokat Csoma Dávid.

A lovaglás a mentális egészségünkről is gondoskodik

A lovak köztudottan pozitív irányba befolyásolják a hangulatunkat, és a gyermekek fejlődéséhez is nagyban hozzájárulnak. A járvány idején különösen nagy szükségünk van a kikapcsolódásra és a nyugalomra, így a lovaglást egyfajta terápiaként is felfoghatjuk. – A lovaglás teljes koncentrációt igényel, esélyünk sincs közben máson gondolkodni. Bármilyen problémánk is van az életben, ha felszállunk a lóra, akkor azt elfelejtjük, és arra az egy órára egy teljesen más, szebb világba csöppenhetünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akár komolyabb lelki problémával küzdő gyerekeknek is – mondta lapunknak Szabó Petra lovasedző.

Nemcsak a lovaglás, de a kerékpározás is népszerűbb

– Idén novemberben lényegesen többen bringáztak Budapesten, mint tavaly ilyenkor – jelentette ki a Metropolnak a Magyar Kerékpárosklub szóvivjője. – A nyári kutatásaink is azt mutatják, hogy a koronavírus miatt jóval népszerűbb mozgásforma lett a bringázás, aminek mi nagyon örülünk. Sok tévhit uralkodik a fejekben azzal kapcsolatban, hogy lehet-e egyáltalán télen a szabadban sportolni, a válasz egy egyértelmű igen. A kerékpározásról megfelelő karbantartással, réteges öltözködéssel, és fokozott odafigyeléssel hideg időben sem kell lemondanunk – tette hozzá Halász Áron.

Mit sportolhatunk a vírus idején?

  • lovaglás
  • kerékpározás
  • otthoni edzés (aerobik, kickbox, jóga)
  • futás
  • túrázás
  • golf
  • footgolf
  • nordic walking