Elárulta, mit tervez vb-győzelme után a hét magyar hőse





A belgrádi birkózó-vb nézőinek egyik kedvence volt Muszukajev Iszmail. A Fradi 65 kg-ban versengő sportembere 44 év után ismét szabadfogású vb-aranyérmet szállított Magyarországnak.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.09.20.
Módosítva: 2023.09.20.
Muszukajev világbajnoki cím súlycsoport birkózás

Honosított birkózó írt történelmet a belgrádi világbajnokságon. Nem új jelenség, hogy a magyar birkózóválogatottban honosított sportolók kapnak lehetőséget, közülük a kabardföldi születésű orosz Muszukajev Iszmail „nagy vétel”, frenetikus birkózással végigverte súlycsoportja elitjét, és az 1979-es első után a fogásnem második magyar vb-címét szerezte meg. Bebizonyította, úgy is lehet valaki kedvenc itthon, hogy még magyarul is alig tud.

Magyarul is alig tud, mégis hatalmas dicsőséget szerzett országunknak a birkózó – Fotó: United World Wrestling 

Európa-bajnokságot már nyertem, most világbajnokságon végeztem az élen, ezután a jövő évi párizsi olimpiai diadalra kell összpontosítanom

 – fogalmazott Muszukajev.

„Ennek a sikernek már éppen ideje volt” – jegyezte meg Kovács István, aki 1979-ben, San Diegóban az első és keddig az utolsó szabadfogású világbajnoki címet harcolta ki nemzetünknek. 

Egyszer annak is eljön az ideje, hogy magyar földön született magyar szabadfogású nyer vb-t. Iszmaillal többször találkoztam hazai versenyeken, szimpatikus ember, igen képzett birkózó.

A 73 éves Kovács többször járt Dagesztánban, ahol Muszukajev is edz, tehát tudja, hogy azon a tájon rengeteg a kiváló birkózó. Kevesen tudják, de a vb-rajt előtt Muszukajev testsúlya elszaladt, 10 kilót kellett lefaragnia magáról. Ez sem egyedi eset a sportágban, az olimpiai bajnok Majoros István is sikeresen megküzdött a fogyasztással.

„Hasonló cipőben jártam én is" – nyilatkozta megkeresésünkkor Majoros István, a 2004-es athéni olimpia kötöttfogású aranyérmese. „Görögországban én is cipeltem 10 kiló felesleget, megkínlódtam a fogyasztással. Az utolsó három nap során ételt nem láttam, folyadékot is ritkán, így az izmaimból adtam le az utolsó dekákat. A fogyasztás amúgy nem halálos, hozzá lehet szokni. Muszukajev meccseit elnézve a reakcióideje 30 százalékkal jobb, mint a riválisaié. Nem magyarországi születésű birkózó? Nos, a vb-mezőnyben a szovjet utódállamok tucatjai birkóznak más nemzetek válogatottjaiban. Ehhez is hozzá kell szokni.”





 





Ezeket olvastad már?
Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás