A korai gyermekkorban megmutatkozó viselkedési problémák kihívás elé állítják a szülőket és szakembereket egyaránt. Sok esetben azonban a viselkedés alapját képező kötődési és kapcsolódási stratégiák háttérbe szorulnak, míg a figyelem a felszínen megfigyelhető viselkedésre korlátozódik. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyerek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése, a megelőzés két alapköve. Hozzájárulnak későbbi viselkedészavarok és a családban esetlegesen jelentkező többletterhelődés kialakulásának elkerüléséhez.

Fotó: Shutterstock

A gyermek ugyanis – túlélése érdekében – alkalmazkodik a szülő által kínált kapcsolathoz és kapcsolódási módhoz. Akkor is így tesz, amikor az rá nézve káros vagy veszélyes (például túlféltő, túlszerető, mentális betegséggel küzdő szülő). Megpróbálja a szülővel „elhitetni”, hogy jól van, elkerülve annak veszélyét, hogy a szülő esetleg megszakítsa vele a kapcsolatot. Ezek az „énvédő” stratégiák hosszú távon különösen károsak lehetnek. A DMM (Dynamik Maturational Modell of Attachment and Adaptation) kötődési modell, valamint a CARE Index (Child-Adult Relationship Experimental Index) mint eszköz, szülő-gyerek interakció megfigyelésén (videófelvétel és elemzés) keresztül teszi láthatóvá az önromboló viselkedési mintázatokat és kínál lehetőséget hatékony beavatkozásra.

Az előadás során esetbemutatásokon és videófelvételeken keresztül mutatja be az előadó a fent leírt mintázatok megfigyelésének lehetőségeit, valamint kitér arra, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy egészségesebb szülő-gyermek kapcsolatokat ápolhassunk.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Dátum: május 11. (szerda) – 17.00
Helyszín: Scruton MCC – 1113 Budapest, Tas vezér u. 3–7.