Az 1920. augusztus 12–25. között vívott, visztulai csodaként is számon tartott ütközetsorozatban a lengyelek jelentős magyar segítséggel verték vissza a bolsevikok támadását. A lengyel–bolsevik háborúban a lengyelek oldalán több száz magyar önkéntes harcolt. 1920. augusztus 12-én, a Varsóért vívott harcok megkezdésekor Magyarország fegyverszállítmánnyal támogatta Lengyelországot, a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott 22 millió Mauser karabélyhoz való lőszert küldött vasúton.

Fotó: Facebook

A győztes csatának köszönhetően Lengyelország megvédte az I. világháború végén visszanyert függetlenségét, és megakadályozta az orosz kommunista forradalom nyugatra terjedését.

A magyar segítség és a közös győzelem emlékére 2020-ban, a varsói csata 100. évfordulójára egy jelképes, 4500 képkockából álló lengyel–magyar diadalív került kiállításra az intézetben, melynek „építőkövei” a felhívásra beérkezett fényképek lettek.

A járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt sokaknak nem állt módjában lefotózkodni a diadalív alatt, azonban idén újból nyílik rá lehetőség.
Szeretettel várnak a szervezők mindenkit augusztus 15–31. között, állítsunk közösen emléket a csata hőseinek, s erősítsük meg összetartozásunk jelképes diadalívét!

Helyszín: Lengyel Intézet