RETRO RÁDIÓ

Stabil kormánypártok – összeomló baloldal





Az ellenzéki összefogás népszerűsége 10 százalékponttal, 35-ről 25 százalékra csökkent az április 3-i országgyűlési választások óta eltelt időszakban, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat – világít rá a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.14.
felmérés

A felmérés feltérképezte, hogy a politikai szempontból aktív magyarok – önbevallásuk szerint – mely politikai erőt támogatták április 3-án, illetve jelenleg melyik párttal szimpatizálnak, majd összehasonlította az eredményeket.

Tovább olvadt a baloldal szavazóbázisa

A kutatási adatok tanúsága szerint a kormánypártok támogatottsága érdemben nem változott az elmúlt hónapokban, a jobboldali tábor szilárdnak tekinthető. A felmérés rámutat arra, hogy – önbevallása alapján – a válaszadók 52 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP szövetségre április 3-án, 51 százalékuk pedig jelenleg is a kormánypártokat támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

Forrás: Századvég Alapítvány

Ezzel szemben a balliberális tömb népszerűsége – a korábbiakban megindult tendenciát folytatva – tovább zuhant. Míg a politikailag aktív magyarok 35 százaléka – önbevallása szerint – áprilisban az ellenzéki összefogásra adta a szavazatát, addig napjainkban pusztán 25 százalékuk szimpatizál az egyesült baloldali erőkkel, amely 10 százalékpontos zsugorodást jelent a balliberális szavazótáborban. Másképpen fogalmazva, az összefogott baloldali tömb az áprilisban rájuk voksolók több mint negyedének támogatását elveszítette. A jelenség feltételezhetően azzal magyarázható, hogy a baloldali pártok – az orosz–ukrán konfliktus, és az ennek következményei által felfokozott politikai-gazdasági helyzetben is – saját belső válságukra és nem a magyar emberek jövőjét meghatározó kérdésekre fókuszálnak, amely jelentős kiábrándulást okozott a balliberális szavazók körében. Egyebek mellett komoly konfliktus robbant ki Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt körül a kampánypénzekkel történő elszámolás kapcsán, a Demokratikus Koalíció és a Momentum közti feszültségek miatt május végén elmaradt a fővárosi közgyűlés ülése, továbbá a Jobbik elnöke, Jakab Péter a saját párttársai nyomására lemondásra kényszerült a pártelnöki tisztségből. Miközben a baloldali erők figyelmét ehhez hasonló technikai, illetve hatalmi konfliktusok kötötték le, eltávolodtak saját választóiktól, valamint azok mindennapi problémáiktól.

Az ellenzéki összefogásból és annak pártjaiból kiábrándult szavazók a Mi Hazánk Mozgalomhoz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz vándoroltak

A felmérés alapján kijelenthető, hogy az ellenzéki összefogásról leszakadó szavazók tekintélyes részét sikeresen tudta megszólítani a Mi Hazánk, illetve a Kétfarkú Kutya Párt. Ennek megfelelően a Mi Hazánk támogatottsága áprilisról júniusra 6-ról 9 százalékra, míg a Kétfarkú Kutya Párt bázisa 3-ról 8 százalékra nőtt. Egyéb pártokra jelenleg a válaszadók 2 százaléka voksolna – áll a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásában.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás