Véget ért a nyár? Hidegfront kavar bele a kánikulába

Lehet, hogy a tavasz ravasz, de az idei nyár kifejezetten őrült!



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.06.22.
Módosítva: 2024.06.22.
Riasztás meleg felhőszakadás zivatar

Aki enyhülésre várt, az most megkapja. Egy érkező hidegfront hatására ugyanis szombaton kezdetben főként a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Majd mindez napközben várhatóan fokozatosan az ország keleti, délkeleti felére tolódik, és heves zivatarok alakulhatnak – nagy területen és akár több hullámban is – figyelmeztet a HungaroMet.

eső, zápor, zivatar, időjárás
Fotó: Pexels

A zivatarokat általában viharos erejű szél (>60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (< 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (>90-110 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

Figyelmeztetnek: az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

Kettészakad az ország

A hidegfront hatására az ország északi, északnyugati felén megszűnik a hőség. Ugyanakkor a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád-Csanád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti a 29 fokot! – tájékoztat a HungaroMet.

Rendkívül beszédes a Köpönyeg.hu szombati prognózis-térképe, ahol jól látszik: a 17-20 fokos minimumokból 28-37 fokos csúcshőmérsékletek lehetnek június 22-én:

Íme június 22-ei prognózis! (Fotó: Köpönyeg.hu)

Lássuk, mi várható a hétvégén, illetve a következő hét elején a Köpönyeg.hu meteorológiai portál előrejelzése szerint!
Szombaton a sok napsütést gyakrabban zavarják felhők. Többfelé várható zápor, zivatar (a nap első felében főleg a dunántúli és középső tájakon, délutántól keleten). Az ÉNy-i szél megerősödik. 28 és 36 fok között változik a hőmérséklet.
Vasárnap a hajnali zivatarok elvonulása után sok napsütésre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Az északias szél élénk marad. 29-30 fok köré szelídül a nagy hőség.
Hétfőn sok napsütésre van kilátás gomolyfelhőkkel. Zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. 30 fok körül alakul a hőmérséklet.
Kedden és szerdán napos, gomolyfelhős idő valószínű. Mindkét nap elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. 26 és 33 fok közötti értékeket mérhetünk délutánonként.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás