Egy kutatás szerint sokkal nagyobb a bizalom és kevesebb a titkolózás azokban a kapcsolatokban, amelyekben az online térben megmarad mindkét fél privát szférája. A felmérésben részt vevő minden harmadik megkérdezett ember kémkedett már partnere után az interneten. Közülük minden második elismerte, hogy a kapcsolatát instabilnak érzi. A válaszadókat arról is kérdezték, hogy mit igyekeznek leginkább titkolni a partnerük elől? Legtöbben az üzeneteik tartalmát, a pénzköltésüket, a személyes fájljaikat, valamint a legutóbb látogatott weboldalak listáját védik, miközben gyakran vezet veszekedéshez az online aktivitások titkolása.

Ha a partnerek egymás készülékeit használják, akkor az adatvédelmi határok elmosódnak, ami feszültséget okozhat. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik jelszavakat adjuk meg egymásnak: a laptop vagy telefon PIN-kódja jól jöhet, de a párkapcsolati szakemberek szerint az e-mail- és a Facebook-fiók jelszavát ne osszuk meg a párunkkal. Ennyi függetlenségre a legbizalmasabb kapcsolatban is szükség van, a legboldogabb párok megtartják és tiszteletben tartják a magánszféra egy részét. Ráadásul jelszavaink kiadásával nemcsak saját, hanem ismerőseink magánszféráját is megsértjük, hiszen amikor valaki kapcsolatba lép velünk ezeken a felületeken, teljes joggal arra számít, hogy az üzenetet csak mi fogjuk elolvasni. Nem arról van szó, hogy elrejtünk valamit a másik elől, hanem arról, hogy tiszteletben tartjuk egymás magánéletét. Egy új párkapcsolatban pedig különösen érdemes vigyázni: sokan esnek abba a hibába, hogy a jelszócserével szeretnék megalapozni a bizalmat, amikor még nem is jött el az ideje.

A bizalom nem az, hogy megadjuk egymásnak a jelszavainkat, hiszen a bizalomra épülő kapcsolatban nincs szükség arra, hogy a felek tudják egymás jelszavát, és időről időre ellenőrizgessék a másikat, mert maga az a tény, hogy valaki jogot formál a véletlenszerű ellenőrzésre, már megmérgezi a kapcsolatot.

Szakítás lehet a vége a közös Facebooknak Fotó: Metropol