Mit tesz szívesebben? Bejár dolgozni vagy inkább otthonról látja el a feladatait?

„Otthonról kényelmesebb”

–Persze vannak kihívások az otthoni unkavégzésben, de nekem összességében pozitívak a tapasztalatim. Mivel agglomerációban élek, a legjobb az, hogy így megspórolom az utazásra szánt időt is pénzt, ami hatalmas könnyebbséget jelent. Szeretem, hogy ott van a közelben a férjem, bármikor tarthatunk egy közös kávészünetet, ami még a legfárasztóbb munkanapokat is feldobja. A „társadalmi életünk” sem vesz el időt a napunkból, hiszen ha egyedül vagyunk, a hasznos munkavégzés idejéből nem vesztegetek egy percet sem arra, hogy meghallgassam az irodai pletykákat – mesélte pozitív tapasztalatait a marketingesként dolgozó Kitti.

Sokan időt és pénzt spórolnak az otthoni munkavégzéssel (Fotó: Pixabay)

„Hiányzik a munkahelyi pezsgés”

–Most a járvány miatt én is otthonról dolgozom, de ki nem állhatom, alig várom, hogy vége legyen, és visszaálljon minden a normál kerékvágásba. Egyrészt így sokkal több a rezsim, nagyobb internetcsomagra kellett váltanom, ami bár nem egy komoly összeg, hosszú távon mégiscsak rosszabbul jövök ki, és sajnos a cég ezt nem fizeti. Emellett nehezen húzom meg a határt a munka és a magánélet között, soha nem tudok igazán kikapcsolódni, mert mindig ott van a lehetőség, hogy gyorsan rápillantsak a laptopra. Ráadásul hiányzik a munkahelyi pezsgés, hogy hülyéskedjünk a kollégákkal vagy megigyunk a főnökömmel egy jó kávét – mondta lapunknak az adminisztrátorként dolgozó Ádám.

5 tuti tipp a home office-ból dolgozóknak

1. Tartsuk be a munkaidőt

Tisztázzuk le, hogy egy kötött intervallumban kell-e dolgoznunk vagy mindegy a munkaadónak, hogy melyik napszakban végezzük el a feladatunkat.

2. Alakítsunk ki dolgozó sarkot

Ahhoz, hogy a munka és a magánélet elkülönüljön, elengedhetetlen, hogy máshonnan dolgozzunk, mint ahol a fejünket álomra hajtjuk. Határozzuk meg otthon is a munkavégzés helyét, legyen külön íróasztalunk, hogy ne az ágyból fekve dolgozzunk.

3. Öltözzünk át

A napi rutin hosszú távon nagyon fontos, hisz ez ad a mindennapoknak egyfajta ritmust. Ebbe beletartozik a reggeli mosakodás, fésülködés, öltözködés is. Persze nem kell öltönyben ülni, de a pijama sem a legmegfelelőbb munkaruha.

4. Alakítsuk ki az infrastruktúrát

Legyen stabil internetünk, hisz ha az egy fontos megbeszélés közben megy el, annál nincs kellemetlenebb. Emellett nem árt időnként a laptopot szervizeltetni a hatékony munkavégzés érdekében.

5. Igyekezzünk csapatban dolgozni

Térképezzük fel, hogy a távolból a munkatársak támogatnak-e minket, kérhetünk-e segítséget. Egy irodában ez természetes lenne, de érdemes megtudnunk, hogy az adott cégnél hogyan kommunikálnak egymással az emberek az online térben.

Fontos tanácsok bejáróknak

  • Csak az menjen dolgozni, aki egészséges!
  • Figyeljünk a személyes higiéniára, belépést követően használjunk érintésmentes kézfertőtlenítőt, vagy azonnal mossunk kezet szappannal, langyos vízzel. Ezt ismételjük meg naponta többször is.
  • Tartsuk tisztán a környezetünket, a gyakran érintett tárgyakat, például klaviatúrát, egeret gyakran fertőtlenítsük le.
  • Alakítsuk át a munkavégzés helyét annak megfelelően, hogy a munkavállalók között a másfél-kétméteres távolság meglegyen.
  • Ha van ablak, gyakran nyissuk ki, ha nincs, megfelelően kell működnie a szellőzőrendszernek, ebben érdemes szakember segítségét kérni.
  • Ha a munkahelyen megbetegedés történik, akkor a munkavállaló szóljon a munkáltatónak, akinek fel kell vennie a kapcsolatot a népegészségügyi hatósággal. Emellett a munkavállaló hagyja el a munkahelyét, és forduljon orvoshoz.
  • A munkahelyi éttermekben se legyen zsúfoltság, ha szükséges, időben tolják el a kollégák az étkezést.
  • A konyhában, étkezőben is legyen kézfertőtlenítő.
  • A mosogatás legyen alapos, mosogatógép esetén használjuk a magasabb hőfokot.
  • A mindenki által használt fűszertartókat, ecetesüveget, kenyérkosarat, tálcákat gyakran fertőtlenítsük, a textíliákat gyakran mossuk.

A munkahelyen érdemes megtartani a 1,5 méteres távolságot (Fotó: Pixabay)