Karácsony előestéjén hagyományosan halászlé kerül az asztalra első fogásként. Sokan nem mernek azonban hozzáfogni az elkészítéséhez. Azoknak, akik mégis megpróbálnák, maga a legendás óbudai Kéhli Vendéglő séfje, Benke Zoltán mondja el, és videón meg is mutatja, hogyan csináljuk.

Halászlét tessék! (Fotó: Metropol)

Szentestéig még van idő, próbálgassuk bátran, hogy az „előadásra” már tökéletes legyen!

Benke Zoltán ezt ajánlja (Fotó: Metropol)

– Türelem kell hozzá, az biztos, ez nem egy gyorskaja recept. Aki azonban rászánja az időt, nem fogja megbánni – bíztatja a Metropol olvasóit Benke Zoltán. Aki megkóstolná, milyen a halászlé a Kéhliben, ahol annak idején Krúdy Gyula saját asztalánál ette ezt az ételt, elvitelre rendelhet is otthonra.

Kicsi piros bográcsban, zöld paprikával (Fotó: Metropol)

Hozzávaló 4 főre

1,5 kilós ponty 50 dkg hagyma 20 dkg friss paprika 20 dkg friss paradicsom só, hegyes erős paprika, színes paprika ízlés szerint 8 dkg fűszerpaprika

4-5v percig forraljuk a filézett halhúst, és kész (Fotó: Metropol)

Elkészítés

A pontyot kifilézzük, a gerincből, a fejből és a farokból megfőzzük az alaplét a hagymával együtt. Sózzuk, és 3-4 órán keresztül lassú tüzön forraljuk. Ezek után lepasszírozzuk, minél sűrűbbre. Visszatesszük a tűzre, és hagyjuk hogy kiüljön a tetejére a halból kioldódó zsiradék. Ezt a zsiradékot hintjük meg a fűszerpaprikával. (A forró zsírban oldódik ki a színe.) Utána ezzel is felforraljuk, a lefilézett halhúst beledaraboljuk, és 4-5 perc forralással készre fözzük. Erős zöld paprika karikákkal díszítve tálaljuk.