Szederleves jégkockával
Hozzávaló
80 dkg fekete szeder
2 liter tej (tehén vagy mandula, rizs)
4 darab nyers, hámozott, darabolt őszibarack (fakultatív)
10 deka cukor (nyírfa vagy eritrit)
2 dl tejszín (növényi)
jégkocka (tetszés szerint)

Szederleves jégkockával (Szerző felvétele)
Elkészítés
A fekete szedret a cukorral (eritrittel) összerottyantjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejet (növényi vagy állati) hidegen belekeverjük a rottyantott gyümölcsbe. Jégkockákat és nyers szedret, illetve más idénygyümölcsből dobálunk bele néhány darabot. Ha tetszik, tejszínhabbal (növényi vagy állati eredetűből) tálaljuk.

Tejszín nélkül, csak a gyümölcs zamatával (Szerző felvétele)

Növényi tej és rottyantott szeder (Szerző felvétele)
Tuti tipp
A cukorral felfőzőtt darabos szedres sűrűjéhez keverjük bele a tejet, és nem fordítva, így az edény aljáról is jól beleoldódik a gyümölcs színe a levesünkbe.

Szederleves – nem mentes, tejszínhabbal (Szerző felvétele)

Hozzávalók (Szerző felvétele)
+1 tipp
Ha a rántás módjára sűríteni szeretnénk a levest, 2-3 kanál almapürét is keverhetünk a (növényi) tejbe.
Fekete szeder

Az egészséges fekete szeder (Szerző felvétele)
Ez a gyümölcs nemcsak gyönyörű, de egészséges is! Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B6- és a C-vitamin, illetve van benne folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz. Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoid vegyületeknek köszönhetjük. A fekete szeder rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást.