RETRO RÁDIÓ

Pohárkrém receptek – van mentes és itt a klasszikus is





A pohárkrémben az a jó, hogy viszonylag gyorsan összedobható, passzol a tavasz hangulatához, a színek, ízek kavalkádjával variálható, és – nem utolsó sorban – nagy mozgásteret enged a különböző mentesen táplálkozó ismerőseink vendégül látásában is. Egyféle desszertet tudunk kínálni a társaságnak, miközben ki-ki kiválaszthatja az éppen neki való poharat.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.30.
recept

Hozzávalók – klasszikus: csoki-vaníliás vagy fahéjas-almás

Egy poharas klasszikus: csoki-vaníliás és fahéjas-almás (Fotó: Szerző felvétele)

2 csomag vaníliapuding (lehet gluténmentes is)

5 dl tej

5 dkg vaj

4 evőkanál cukor (lehet eritrit is)

15 dkg feketecsoki (min. 55 százalék kakaótartalom)

2 dl tejszín (lehet növényi is)

1 citrom leve, héja (kezeletlen, bio)

2 hámozott, darabolt alma

fahéj

őrölt vanília

Karamellel borított almás vanília pohárkrém (Fotó: Szerző felvétele)

Elkészítés – klasszikus, de ez is variálható

A pudingport a tejjel egy tálban csomómentesen kikeverjük kézi habverővel. Beleöntjük egy lábosba, és folyamatos keverés mellett megfőzzük a pudingot. Mikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a cukrot, azzal is felrottyantjuk. Mielőtt teljesen kihűl, belekeverjük a vajat, hozzáadjuk az őrölt vaníliát, a citrom levét és reszelt héját (de csak ha szeretjük benne). Még langyosan a poharakba töltjük, rétegezve a pudingot, az olvasztott csokoládét, a felvert tejszínt, tetejét reszelt citromhéjjal szórjuk. A fahéjas-almás verziónál a fahéjjal megdinsztelt almát rétegezzük a vaníliakrémmel, tetejét pirított mandulaszeletekkel bolondítjuk. A vaníliakrémet bármivel összerakhatjuk, amit szeretünk: gesztenyemassza, pisztáciadarabok, pirított dió, körte, eper, áfonya, narancs, banán.

Fahéjas-almás vaníliakrém (Fotó: Szerző felvétele)

Hozzávalók – tápiókás (GM,TM, diabetikus is)

5 dl növényi tej (ha nincs tejallergia, készülhet tehéntejjel is)

5 evőkanál (nem púpozott) tápióka keményítőpor

4 evőkanál cukor vagy méz (diabetikus változathoz: eritrit vagy nyírfa)

1 evőkanál kókuszzsír (fakultatív) – ha nincs tejallergia, akkor vaj is lehet

1 kis flakon mandulaaroma

20 dkg kiolvasztott egész meggy

Tessék választani! (Fotó: Szerző felvétele)

Elkészítés – tápiókás

Egy magas falú cserép csészében kézi habverővel egyenletesen elkeverjük a tápiókát a tejjel. Így együtt beleöntjük egy lábosba, és közepes hőfokon állandó keverés mellett csomómentesre összefőzzük, míg elkezd sűrűsödni. Majd belekeverjük a megfelelő édesítőszert, azzal is átrottyantjuk. Levesszük a tűzhelyről a lábost, és úgy belekeverjük a kókuszzsírt vagy vajat, de e nélkül is jó. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk hozzá. Nem hagyjuk kihűlni, hanem rögtön pohárba töltjük, a meggyet, a tápiókát rétegezve, és a tetejét mandulaaromával locsolva. Majd még egyszer ugyanígy. Bármilyen, általunk szeretett gyümölccsel készíthetjük, ami épp van otthon. Az aroma sem fontos, csak színesíti, kiválthatjuk rummal vagy más likőrrel is, de akár kihagyható. Tetszés szerint különböző méretű poharakba töltjük a krémeket a hozzávalókkal, gondolva arra, hogy ha valaki kisebb adagot kér, ugyanakkor más meg szívesen eszik egy nagypohárral is.

Szilvával és mandulával is finom a tápiókás (Fotó: Szerző felvétele)

Tápióka

Tápióka keményítőpor: remek pohárkrémalap (Fotó: Szerző felvétele)

A kasszáva, manióka, mandióka vagy tápióka egy íztelen, szagtalan, színtelen termény, amelyet a növény gumójából nyernek. Ez a keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi részein őshonos. Glutént nem tartalmaz, ezért igen népszerű a mentesen étkezők körében, de olyanok is szívesen fogyasztják, akiknél nem a betegség, hanem a különlegesség, az egészséges táplálkozás iránti vágy dominál. Kapható granulátum, pehely, gyöngy és por formájában. Édes és sós ételeket is készíthetünk vele. Vastartalma segít a vérképzésben, illetve a vér megfelelő oxigénellátásának fenntartásában, és a szervezetben található fehérjék termelődését is serkenti.

Tuti Tipp

Ha gyorsan szeretnénk glutén- és tejmentes pohárkrémet készíteni, a tápiókából port vegyünk, mert azt nem kell beáztatni, hanem azonnal főzhető, mint a hagyományos puding.

+1 tipp

Különböző szín- és ízváltozatok – különféle méretben (Fotó: Szerző felvétele)

A klasszikus, a tejmentes, cukormentes, gluténmentes desszertkrémeket különböző formájú poharakba töltsük, hogy a színváltozatok mellett ez is egyszerűsítse a megkülönböztetést.





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás