Hozzávaló

1 egész nyúl (kb. 1,5 kg)

6 fej vöröshagyma (kb. 1 kg)

30 dkg füstölt szalonna szeletekre vágva

6-7 fej egész csiperke gomba

1,5 -2 dl száraz fehérbor

só, bors, kakukkfű

2,5 dl tejföl a mártáshoz

Házi nyúlpecsenye fehérboros mártásban Fotó: Metropol/Fodor Erika

Elkészítés

A nyulat besózzuk, és fedeles cseréptálba tesszük. A szeletekre vágott füstölt szalonnával betakarjuk a testét. A megpucolt hagymát és gombát egészben köré tesszük, és az egészet meghintjük ízlés szerint borssal, kakukkfűvel, és meglocsolgatjuk a borral. Fedéllel együtt 2,5 órát sütjük alacsony (kb. 140 C°) hőfokon. Ha megsült, a nyulat kiemelve és lecsepegtetve tegyük egy deszkára. Szedjük darabokra, és csontozzuk ki. (A hús könnyedén válik le a csontról.) A tepsiben maradt hagymából, gombából, szalonnából és a levéből a tejföl hozzáadásával, botmixerrel mártást készítünk. Mustárt is tehet bele, aki szereti.

A szalonnaszeletek rásülnek a nyúlhúsra, és megszaftosítják Fotó: Metropol/Fodor Erika

Az oldalára fektetett nyulat betakarjuk szalonnával, és körérakjuk a gombát és hagymát Fotó: Metropol/Fodor Erika

Tuti Tipp

A nyúlra ne húsos szalonnát használjunk, mert a hús része megpirul, szálkássá válik, nem lehet jól turmixolni a mártáshoz. A nyúlban van elég hús, épp zsiradékra van szükség a sütéshez!

Ha kész, a hús magától leválik a csontról Fotó: Metropol/Fodor Erika

Zsemlegombóc helyett körítsük zöldséggel! Fotó: Metropol/Fodor Erika

+1Tipp

Amikor kivettük a sütőből a nyúlpecsenyét, a nyulat oldalra fektetve, még azon melegében, próbáljuk meg az egyik hátsó lábat megemelni, ha ez könnyedén leválik a gerincről, akkor készen van. Ha nem, abban az esetben érdemes még visszatenni fél órára.