A karácsony a magyaroknak egyet jelent a szaloncukorral, amiből nemcsak a szánkba, hanem a fenyőfára is kerül. Kedveljük a jól bevált ízeket, ezért nem igazán szoktak az édességkészítők kísérletezni újdonságokkal. Külföldön azonban egyre bátrabban töltik meg az ünnepi édességet olyan alapanyagokkal vagy ételekkel, amik hallatán elborzadunk. A Metropol most összeszedte a 4 legmeghökkentőbb ízesítést.

Uborkás szaloncukor

Németországban a karácsonyi hagyományok elengedhetetlen kelléke az uborka. A családok karácsonykor elrejtenek egyet a fán, és amelyik gyerek elsőnek megtalálja, kap egy kis ajándékot. Az egyik édességgyártó cég pedig kapva az alkalmon, 2017-ben előrukkolt az uborkás szaloncukorral. Az édesség zöld színű, a külsejét uborkával színezett étcsoki borítja, a belsejében pedig uborkazselé található. A furcsa párosítás mérsékelt sikert aratott a vásárlóknál, de a termék azóta is kapható.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szusi-szaloncukor

Japán egyik leghíresebb étele a szusi, melyet már szaloncukor formában is megtalálhatunk az egyik helyi büfé kínálatban. A kicsit sem szokványos édesség alapja a rizs, melyet a hagyományos módon készítenek el, és tekernek fel az úgynevezett nori-lapba. A feltekert, cukorka formájú szusikat ezután csokiba mártják, majd színes papírokba és csomagolják. Az étkezdében igazi specialitásnak számít a szusi-szaloncukor, sokan csak a furcsa édesség miatt látogatnak el a helyre.

Fodros kel-szaloncukor

Az amerikaiak egyik leghíresebb vegán szaloncukra a fodros kel ízű, ami szárított por formában kerül az édességbe. A cukor alapja egy édes fodroskel-massza, a csokibevonatba pedig szintén kerül a porból. A vegánok egyik nagy kedvence lett az édesség, ami elmondásuk szerint isteni, és egyáltalán nem érezhető benne a zöldség íze.

Pizzás szaloncukor

Milánó egyik híres pizzázója évek óta elkészíti a saját pizzás szaloncukrát. Bár a pizzatésztában sült paradicsomos sajtos ételnek nem sok köze van az édes, hagyományos szaloncukorhoz, a helyiek mégis odavannak érte, és nagy mennyiségben rendelnek belőle az ünnepekre.

Ezek a legfurcsább hazai ízek

  • Erős Pistás
  • Bazsalikomos-citromos
  • Ananászos
  • Banán-crispys
  • Epres-robbanócukorkás

Fotó: Facebook

Még mindig zselésből fogy a legtöbb

A felmérések szerint a magyar vásárlók ragaszkodnak a klasszikus ízesítésű szaloncukrokhoz.

  • Zselés: 63 százalék
  • Kókuszos: 41 százalék
  • Karamellás: 32 százalék
  • Csokoládékrémes: 31 százalék
  • Marcipános: 28 százalék
  • Mogyorókrémes: 26 százalék
  • Gesztenyés: 24 százalék
  • Joghurtos: 22 százalék
  • Epres: 21 százalék
  • Alkoholos: 20 százalék
  • Meggyes: 18 százalék
  • Keménycukros: 7 százalék
  • Gumicukros: 2 százalék