Lassan vége a farsangi időszaknak, de ez a fánk recept mindenkit kárpótol





Ezt a könnyű és zamatos, élesztőmentes almás fánkot - valamelyik verzióban - mindenkinek ajánljuk!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.12.
Almás fánk

Idén sajnos elmaradt a báli szezon, a naptári idő szerint viszont elérkezett a farsang farka. Az utolsó hétvégére egy élesztő nélküli, nem dagasztos-kelesztős, könnyedebb, almabázisú kráflit, el nem szúrható fánkot ajánlunk. A glutén-érzékenyek kedvéért kipróbáltuk a rizslisztes, (tejérzékenyeknek növényi joghurttal), kristálycukrot helyettesítő változatot is. Megérte: az íze kifogástalan – maradéktalan fánkélmény!

Almás fánk –búzaliszttel

Élesztő nélkül, búzaliszttel, joghurttal, almával (Szerzú felvétele)

 

Hozzávalók

450 g natúr joghurt

2 joghurtos pohár búzafinomliszt

3 egész tojás

3 db alma reszelve

Az almától szaftos, könnyű lesz a tészta (Szerző felvétele)

3 evőkanál cukor (kristály, barna vagy nyírfa)

1 bio citrom reszelt (kezeletlen) héja és leve

1 kis flakon rumaroma

fél csomag sütőpor (vagy megfelelő mennyiségű étkezési szódabikarbóna)

mazsola vagy kandírozott narancsdarabok (kihagyható)

fahéj ízlés szerint (nem kötelező)

Rézüstben a búzalisztesm jénaiban a rizslisztes verzió (Szerző felvétele)

Mentes almás kráfli

Rizsliszttel, nyírfacukorral (Szerző felvétele)

Hozzávalók

150 g natúr joghurt (vagy növényi)

2 joghurtos pohár barna és fehér rizsliszt vegyesen

2 egész tojás

1,5 evőkanák cukor (eritrit)

2 db közepes alma reszelve

 

Fél bio citrom reszelt (kezeletlen) héja és leve

1 kis flakon rumaroma fele

l csomag sütőpor harmada (vagy megfelelő mennyiségű étkezési szódabikarbóna)

mazsola vagy kandírozott narancsdarabok (kihagyható)

fahéj ízlés szerint (nem kötelező)

Formabontó és finom! (Szerző felvétele)

 

Elkészítés

Dióval, mazsolával, vagy kandírozott gyümölcsdarabokkal bolondíthatjuk az almás tésztát (Szerző felvétele)

A hozzávalókat kézi habverővel összedolgozzuk egy mély keverőtálban. Amíg az olajat 140-150 fokra felmelegítjük, betesszük a masszát a hűtőbe. Ha mindkét verziót készítjük, akkor először a menteset süssük ki. Egy evőkanálnyi masszát beleengedünk a forró olajba, és közepes lángon, forgatva aranybarnára sütjük, Természetesen annyi fánkot szaggatunk egyszerre, amennyi „kényelmesen” elfér egymás mellett a lábosban Ha kész, szalvétával bélelt edénybe tesszük, hogy felszívja az olajat. Amikor picit kihűlt, fahéjas vagy sima porcukorban megforgatjuk, de „pucéran” is finom, ha nem akarjuk pluszban cukrozni.

Tuti Tipp

A reszelt alma lazítja, ízesíti a fánkot (Szerző felvétele)

Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, mert úgy a darabossága miatt töltelékes hatása lesz a fánkunknak.

+1 Tipp

Így néz ki belülről a rizslisztes - hogy milyen az íze, azt meg kell kóstólni! (Szerző felvétele)

Amikor a masszát becsorgatjuk az olajba, a reszelt alma, mazsola darabok kibújhatnak, és külön kezdenek sülni, ezeket érdemes kis szűrővel kihalászni az olajból, mert egyrészt, ha meghűl, nagyon finom morzsacsemege, másrészt nem teszi tönkre az olajat a sok lerakódott fánkforgács.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás