A legtöbb ember el sem tud képzelni egy jó bulit némi alkohol nélkül, sokan mégis szentül megfogadják másnap, hogy „soha többé egy kortyot se!”. A legfrissebb vizsgálatok szerint azonban ennek elsősorban a fiatalabb korosztály körében kéne megszokott jelenségnek lennie, ugyanis ahogy öregszünk, egyre kevésbé szenvedünk a másnaposság tüneteitől.

A kutatók 761, 18–94 év közötti embert vontak be a vizsgálatukba, a több alkalommal elvégzett kísérletben pedig minden résztvevővel ugyanakkora mennyiségű és ugyanolyan típusú alkoholt itattak, majd előbb fél, majd egy nappal az italozás után megfigyelték és kielemezték a résztvevőkre gyakorolt hatásokat – írja a Mirror.

 

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A tudósok szerint míg a fiatalok java rettentően megszenvedi a másnapot, úgy az idősebb korosztályoknál egy enyhe fejfájásban is kimerülhet az italozás mellékhatása, de sokan tünetek nélkül ébrednek a szórakozást követően. A tanulmány szerint ez részben annak köszönhető, hogy ahogy korosodunk, a szervezetünk lassacskán hozzászokik az alkohol hatásaihoz – feltéve, ha nem vagyunk absztinensek –, a másnaposság hatása pedig ezzel együtt folyamatosan csökken. A másik ok azonban a mentalitásunkban keresendő.

A fiatal korosztály – talán nem is annyira meglepő módon – még kevésbé tudatos tervezést követően vág bele az iszogatásba: többségük rövid idő alatt iszik meg nagyobb mennyiségű és sokszor magas alkoholtartalmú italt, aminek másnap igen katasztrofális eredményei vannak. Az idősebbek viszont – tanulva a saját fájdalmas másnapjaikból – már oda sem figyelve sokkal jobban beosztják az elfogyasztásra szánt alkoholmennyiséget és az erre szánt időt, és az ifjakkal ellentétben nem kizárólag az ivás kedvéért isznak. Ugyan a tanulmány szerint a kor múlásával a hetente elfogyasztott alkohol mennyisége is nő, nem egy vagy két durva estén gurítjuk le a torkunkon mindezt az italmennyiséget, hanem szépen elosztjuk a hét napjain, így elkerüljük a másnappal járó fejfájást, hányingert és gyengeséget.

Tehát a fiatalok másnapi szenvedése három okra vezethető vissza: egyszerre több alkoholt isznak, rövidebb idő alatt, és a felkészületlen szervezetük miatt sokkal jobban berúgnak. De a szakemberek azt is hozzátették: a kor nem jelent automatikus védettséget a másnapossággal szemben, így ha túlságosan sokszor nézünk a pohár fenekére, másnap ugyanúgy el fogjuk átkozni a pillanatot, mikor újabb kört rendeltünk.