Örök vita tárgya, hogy vajon tényleg minden étkezés után szükséges fogat mosni, vagy elég csak reggel és/vagy este? Egy dél-koreai tanulmány hathatós választ ad: napi háromszori fogmosás az ideális, mert ezzel még a szívproblémák kialakulását is elkerülhetjük – írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

A tanulmány, amely 160 ezernél is több ember fogmosási szokásait vette górcső alá, megállapítja, hogy napi háromszori fogmosás mellett sokkal kisebb a pitvarfibrilláció vagy a szívelégtelenség kialakulásának valószínűsége, mintha lespórolnánk ebből egy-két fogmosást. A vizsgálatban részt vevő alanyoknak eredetileg nem volt semmilyen szívpanasza, viszont a bő 10 és fél évig húzódó vizsgálat végére közel ötezer delikvensnél pitvarfibrillációra, majd nyolcezer esetében pedig szívelégtelenségre lettek figyelmesek a kutatók. Az alaposabb vizsgálat során kiderült, hogy ebben a körben elenyészően alacsony azoknak az alanyoknak a száma, akik naponta háromszor mostak fogat. Arányait tekintve a szakértők azt nyilatkozták, hogy a megfelelő számú alkalommal fogat mosók esetében 10 százalékkal alacsonyabb a pitvarremegés, és 12-vel a szívelégtelenség kialakulásának esélye.

Bár elsőre talán érthetetlennek tűnik, hol rejtőzhet a kapcsolat a szájhigiénia és a szívegészség között, a kutatók nem hagyták a sötétben az érdeklődőket: a szájon át a szervezetbe kerülő baktériumok jelentik az összekötő kapcsot. Ha ugyanis ritkábban tisztogatjuk a fogainkat, valószínűleg több baktériumot hagyunk szabadon kószálni a szánkban, amelyek így bekerülhetnek a véráramba, gyulladásokat kiváltva a test különböző pontjain. A gyulladás pedig a pitvarfibrillávió és a szívelégtelenség egyik gyújtópontja.

Bár azt a kutatók is elismerik, hogy a vizsgálatuk még további elemzésekre szorul (például meg kell vizsgálniuk, mennyire befolyásoló tényező a kor vagy éppen a testsúly), de az alapkövetkeztetést már egyértelműen le lehet vonni az eredményekből: napi háromszori fogmosással a szívünk egészségét is megőrizhetjük.