Az agy működése számos tényezőtől függ, ide tartozik többek között az alvás, a táplálkozás, a mentális egészség, az életkor és a testmozgás is. Most azonban kiderült, hogy az évszakok is szerepet játszanak benne. Télen és tavasszal az agyunk sokkal rosszabbul működik, mint nyáron és ősszel – mutatott rá a Webbeteg egy torontói tanulmányt vizsgálva.

Fotó: Shutterstock

Télen eltunyulnak a gondolatok

Télen a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Erre a megállapításra jutott Andrew Lim, a Torontoi Egyetemről. Lim és munkatársai az évszakok és az agy teljesítményének kapcsolatát korábban a fiataloknál, most pedig az idősebbeken is vizsgálták. Az időskorúak télen és tavasszal a gondolkodásra késztető és az információ feldolgozást igénylő tesztekben rosszabbul teljesítettek. Ez igaz a szellemileg fitt időskorúakra és azokra is, akik demenciában szenvedtek. A fiatalokkal végzett vizsgálat eredmény is mutatott mérhető szellemi teljesítményromlást, de ők jobban kompenzálják a hátráltató tényezőket. Arra, hogy miért nehezebb télen és tavasszal gondolkodni, sok lehetséges magyarázat létezik. A fénynek és a hőmérsékletnek is szerepe lehet benne.

Az időjárással változik az életmód

Az olyan tényezők, mint a fizikai aktivitás, az alvási szokások és az étrend is változnak az évszakokkal, és befolyásolhatják a memória teljesítményét. Az évszakok a pszichét is befolyásolják. A sötét hónapokban gyakoribb a depressziós hangulat, ehhez jönnek még az olyan tényezők is, mint a szervezet D-vitamin-, tesztoszteron- és melatoninszintje, amelyeket az évszakoktól függően a belső óránk szabályoz.

Tavasszal a test indul be nehezen

A tavaszi fáradtság a szervezet normális reakciója, amikor a téli üzemmódról átváltunk egy intenzívebb működésre. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat. A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása. A tavaszi fáradtság nem korfüggő, a gyerekeknél is jelentkezhet. Fontos, hogy rávegyük magunkat a mozgásra és elkezdjük a szezonális friss zöldségeket és gyümölcsöket beépíteni az étrendünkbe.