Normális esetben a hüvelyi vérzés maga a menstruáció. A női ciklus során a különböző hormonális változások hatására a méh belsejét borító nyálkahártya megvastagszik majd, ha nem történik meg a fogantatás, leválik, és vér formájában a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből. A menstruáció átlagosan 28–30 naponta következik be, a vérzés 3–6 napig tart.

Hormonális okok a vérzés hátterében

Amikor a menstruációs vérzés kóros, akkor a leggyakrabban hormonális okok állnak a jelenség hátterében. Mindenképpen érdemes azonban ezekben az esetekben is beszélni a nőgyógyásszal, akárcsak akkor, ha a menstruáció rendszertelen. Persze előfordulhat az is, hogy az ovuláció, vagyis a peteérés idején keletkezik egy kis pecsételő vérzés, ami kis mennyiségű és általában egy-két napon belül el is múlik.

Normális esetben a hüvelyi vérzés maga a menstruáció Fotó: Shutterstock

Külső hatások

Ahhoz, hogy az orvos megállapítsa, hogy a hüvelyi vérzés abnormális-e, több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt, hogy hol tartunk a menstruációs ciklusban, lehetséges-e, hogy csak az ovulációkor jelentkező pecsételő vérzésről van-e szó. Várandós-e az, aki a vérzést tapasztalja? Illetve, fontos megjegyezni a vérzés jellegzetességeit, például a távozó vér mennyiségét, a vérzés hosszát, a vérzést kíséri-e görcs, fájdalom, folyamatos a vérzés, vagy elmúlik és visszatér? Köthető-e esetleg a vérzés valamilyen „külső” hatáshoz, például egy új gyógyszerhez, fogamzásgátló eszközhöz vagy a szexuális együttléthez? Megzavarhatja a normális menstruációs ciklust, és azon kívül is vérzést okozhat például egy krónikus betegség, vagy komoly, elhúzódó stresszhelyzet is.

A változó kor környékén is előfordul

Különösen oda kell figyelni a hüvelyi vérzésre akkor, ha olyan hölgyek tapasztalják ezt meg, akik már beléptek a változókorba, vagyis már nincs rendszeres menstruációjuk. Náluk előfordulhat, hogy a hormonpótló terápia okozza a vérzést, ritkábban azonban a vérzés oka lehet daganatos betegség, vagy úgynevezett hiperplázia (vagyis a méh nyálkahártyájának túlburjánzása).

A kismamák is figyeljenek

Kutatások szerint a várandósok közel egyharmada tapasztal valamilyen vérzést a terhesség hetei alatt, különösen az első trimeszterben. Ez lehet úgynevezett beágyazódási vérzés, de jó néhány esetben nem is lehet meghatározni, hogy mi okozza. Ha a várandós kismama hüvelyi vérzést tapasztal, mindenképpen haladéktalanul keresse fel a nőgyógyászát, mert ez a vetéléstől a méhlepényproblémákon át fertőzésekig sok mindenre utalhat!

Hüvelyvérzést okozhat a nyálkahártyagond is

A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező hüvelyi vérzés utalhat egyszerű sérülésre, de szexuális úton terjedő, fertőző betegségekre, a méhnyak-, illetve a méhszáj problémáira, sőt akár hormonális zavarokra is (az alacsony ösztrogénszint ugyanis hüvelyszárazságot, a hüvelyt borító nyálkahártya elvékonyodását, sérülékennyé válását is okozhatja).