1. Igyekezzünk a napnak mindig ugyanazon órájában lefeküdni és felkelni. Akkor is, ha hétvégén, amikor megengedhetnénk magunknak a hosszabb lustálkodást. Fontos, hogy éjfél előtt ágyba kerüljünk, ugyanis igazán pihentetőnek az éjfél előtti alvásidő számít.
2. Figyeljük meg, hogy mennyi a napi alvásigényünk. Alvásszükségletünket kielégítve aludjunk: se túl keveset, se túl sokat. A „túlalvás” nyomottá tesz, a kialvatlanság pedig feszültté.
3. A nyugodt alvás feltétele, hogy mire ágyba kerülünk, gondjainktól nagyrészt igyekezzünk megszabadulni. Ez gyakran lehetetlen feladatnak tűnik, de törekedni kell rá, ugyanis problémáinkat csak kipihenten, gondolkodásra készen vagyunk képesek megoldani, vagyis azokat éjszakára el kell engednünk.
4. A pihenést relaxációs technikák egész sora tudja segíteni, csak meg kell találnunk a legmegfelelőbbet. Ez lehet relaxációs zene, vagy csak egy megnyugvást hozó dallam, de segíthet a meleg fürdő is, vagy az apró szertartások.
5. Fekhelyünk legyen kényelmes, keményebb matrac, természetes anyagból. A párna ne legyen nagyon magas és kemény, mert az a gerinc számára megterhelést jelent. Alvás előtt legalább egy órával kerüljük a „nagy zabálásokat”.

Fontos, hogy éjfél előtt ágyba kerüljünk (Fotó: Pixabay)

 

Este tilos a kóla, a kávé és a pia!

Elalvás előtt már ne fogyasszunk alkoholt, kávét, kólát. Felpörgetik a szervezetünket és az anyagcserénket, stimulálják az idegrendszert, és nagyon megnehezíti az elalvás folyamatát.

 

Metropol tesztelte 4-7-8 technikát

dr. Andrew Weil, a 4-7-8 technika megalkotója szerint 60 másodperc alatt mindenki elalszik, aki alkalmazza a módszerét. Kollégánknál alig 30 másodperc alatt hatott: fejbe kólintva aludt reggelig.
Ez a légzéstechnika természetes módon csökken az izmainkban lévő feszültség, és amíg a légzést számoljuk, a bennünk kavargó napi problémák is elcsendesednek. Így kell csinálni:

• „Húúúú” hanggal fújjunk ki a tüdőnkből minden levegőt.
• Csukjuk be a szánkat, és csendben lélegezzünk be az orron, miközben magunkban négyig számolunk.
• Tartsuk benne a lélegzetet, míg magunkban hétig számolunk.
• Lélegezzünk ki mindent a szájon keresztül, újra a „Húúúú” hangot kiadva, miközben magunkban nyolcig számolunk.
• Lélegezzünk be újra az orron, és ismételjük meg a 4-7-8 kört háromszor.