Mutatjuk a trükköt!
Az ázsiai, de a magyar konyhának is az egyik fontos és közkedvelt alapanyaga a rizs. Azonban – legyen szó a rizs köretként vagy rakott ételben való felhasználásáról –, fontos, hogy a párolt vagy főtt rizs tökéletes, azaz pergős legyen: vagyis, belül picit még kemény, de kívül már puha, van tartása, mégsem mállik szét vagy ropog a fogunk alatt. Az alábbiakban most a Mindmegette maestrója, Heni Nguyen mutat egy ősi praktikát, amivel bármelyik rizsből finom köret készíthető: csupán két dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy mesteri legyen a végeredmény!
Sokan lepirítják a rizst egy kevés olajon, majd felöntik forró vízzel, sózzák, megkeverik és gyorsan lefedve 20-25 perc alatt puhára párolják. Heni ezzel szemben nem pirít, viszont többször is átmossa a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz: mint mondja, az átmosás során kiázik a rizsből a keményítő, amit ők csak kosznak hívnak. Ezután mehet az átmosott rizs a rizsfőzőbe, majd annyi vizet kell ráönteni, hogy ép csak egy ujjnyi vastagon lepje el a rizst. Ez a mérce az ősi ázsiai trükk, tehát nem kell bögrével sem méricskélni a mennyiséget, ugyanis bármekkora adag esetében alkalmazható.
Ezután nincs más hátra, mint bekapcsolni a gépet, só sem kell hozzá.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre