
A filozófusról elnevezett almás süti kóstolása közben rátaláltunk az írónő receptes könyvére. Polcz Alain almás pitéje nagyanyáink ízeit idézi.
A legendás Scruton alma megkóstolására tértünk be az Allée Libriben lévő kávézós közösségi helyre, ahol kezünkbe került a Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című kiadvány. Azon túl, hogy az Asszony a fronton, a Gyászban lenni vagy A halál iskolája szerzőjétől meglepett egy ilyen könnyed témájú írás, belelapozva az is kiderült, hogy nem szokványos szakácskönyvről van szó, például nemhogy „nyálelválasztást beindító” képek, de egyáltalán semmilyen illusztráció nincs a kötetben. Képnek maradt tehát a Scruton mennyei almása, ami mellé idetesszük olvasóinknak Polcz Alaine almáspite-receptjét. A leírás alapján érdemes kipróbálni, még fotó nélkül is!
„Tula nénitől tanultam, 1940-ben. A kedvencem!
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 3 tojás sárgája, tejföl (amennyit felvesz), 1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Tetszés szerint: tört fahéj vagy szegfűszeg, rum, 1 vaníliás cukor.
Mindezt jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik részt tepsibe lapítjuk, megkenjük lekvárral vagy almatöltelékkel, a másik részből berácsozzuk vagy lefedjük. Tojásfehérjével megkenjük, vastagra tört cukorral és dióval megszórjuk. Jó meleg sütőben sütjük.
Az almát meghámozzuk, tökgyalun legyaluljuk, tetszés szerint cukrozzuk, s a tűzön kicsit ledinszteljük, hogy a leve elfőjön. Ha kihűlt, hidegen tesszük a tésztára.
Ugyanebből a tésztából lehet egy tortaformát vékonyan kibélelni, megsütni benne, miután kihűlt, lekvárral, gyümölcsbefőttel megtölteni, az egészet tojáshabbal púposra bevonni, igen forró sütőbe pár percre betenni, hogy a hab világosbarnára süljön.”
Polcz Alaine (Kolozsvár, 1922. Budapest, 2007.) magyar pszichológus, író nevéhez fűződik a halál és a gyász kutatása. Ő volt a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életrehívója. Személyes sorsa, megélt szenvedései és megaláztatása történetéből született könyveit nagyon sokan ismerik, mégis Polcz Alaine saját állítása szerint: egy könyve sem volt annyira népszerű, mint ez, a Főzzünk örömmel című, 1998-as kiadás, amit most a Jelenkor gondozásában a Libri könyvesboltokban beszerezhetünk. „...itt most olcsó, lehetőleg gyorsan elkészíthető, rég elfelejtett recepteket adok közre, hiszen két nagy éhező perióduson estem át, és tekintettel arra, hogy háromnegyed évszázada élek, tudom, ismerem nagyanyáink receptjét. Engem még anyám tanított a konzervatív, hagyományos házvezetésre.”
A Scruton Allee közösségi pont külső megjelenését is Sir Roger Scruton (Manchester, 1944 – Brinkworth, Wiltshire, 2020) filozófus munkássága és szemlélete ihlette, aki élete során a közösség, tudás és lokalitás értékeit képviselte. Ennek szimbólumaként jelenik meg az alma motívuma is, ami a filozófus életére és hobbijára utal. Scruton élete nagy részét a farmján töltötte, ahol fontos szerepet játszott az alma: sűrűn rendeztek almafesztivált, a természettel való együttélés fontosságát ünnepelték és a helyi gazdaságok támogatására hívták fel a figyelmet. Scruton az almát és a természetet is a mindennapi szépség és a hagyományos, egészséges élet megtestesítőjeként látta. Az alma a hely kínálatában is gyakran visszatérő alapanyag, például a Scruton alma elnevezésű desszertben.
Így alakul a nemzeti ünnep a csillagjegyek számára.
Saját maguknak szabnak gátat.
A márciusi vérhold meghozza a szerelmet
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre