Ezért ne dobd ki a citromhéjat: kincset ér a háztartásban

Nincs nyár citrom nélkül! Ilyenkor sokat fogyasztunk belőle, hiszen a nagy hőségben nincs olyan, aki ellenállna egy hűsítő limonádénak. Ám a gyümölcs héja gyakran a szemétben landol, pedig számos módon felhasználhatjuk!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.14.
citromhéj praktika háztartás

1. Fokozzuk az ízeket!

Számos étel akkor az igazi, ha mi magunk készítjük el hozzá a fűszert. Pár perc alatt készíthetünk házi citromos cukrot: alaposan mossuk meg a citrom héját, majd reszeljük le és keverjük össze kristálycukorral. Ezzel tökéletes aromát adhatunk süteményeknek, krémeknek és gyümölcssalátának egyaránt.

2. Átvette a szagát

Könnyen megszabadulhatunk a vágódeszkába beivódott kellemetlen szagoktól. Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze durvább sóval, majd dörzsöljük át vele a deszkát. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le. Ezzel a módszerrel garantáltan tiszta és illatos lesz!

3. Felrobbant a mikróban

Egy túlmelegített étel másodpercek alatt véget vet a mikró tisztaságának. A megoldás egyszerű: töltsünk meg egy tálat vízzel, tegyünk bele citromhéjat, majd magas fokozaton melegítsük a mikróban néhány percig. A kicsapódó forró gőz leoldja a szennyeződéseket, így egy mozdulattal letörölhetjük a zsiradékot.

4. Tegyük a hűtőbe!

Ha a hűtőszekrényünk átvette az ételek kellemetlen szagát, elsőként mossuk át citromos vízzel a belsejét, majd tegyük az összegyűjtött citromhéjakat a hűtőbe. Garantáltan elnyeli a kellemetlen szagokat, és hetekig friss illatú marad a hűtőnk.

5. Makacs vízkő ellen

A mosdókagylón könnyen megtelepszik a vízkő, amit nehéz eltávolítani. Tegyünk néhány citromhéjat egy befőttesüvegbe, és öntsük fel 10 százalékos ecettel. Hagyjuk állni egy-két hétig, majd szűrjük le. Töltsük át egy szórófejes flakonba, és ezzel a keverékkel töröljük át a vízköves felületeket.

Illusztráció

6. Foltosak a poharak?

Nem lesznek többé foltosak az üvegpoharak, ha a kinyomkodott citromgerezdekkel áttöröljük őket. Ezt a módszert üvegfelületek, például tükrök és ablakok esetében is bevethetjük, így egy mozdulattal megszabadulhatunk az ujjlenyomatoktól is.

7. Súroljuk át a fugát

A penészes fuga ellen is jöhet a citrom ereje! Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát egy citrom reszelt héjával, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy pépes állagú masszát kapjunk. Mártsunk bele egy rossz fogkefét, és ezzel dörzsöljük át a fugát. Végül hideg vízzel mossuk le.

8. Fújjuk a bútorra!

Tegyünk egy kisebb edénybe citromhéjat, adjunk hozzá egy evőkanál citromlevet, néhány rúd fahéjat és pár szem egész szegfűszeget. Öntsük fel 3 dl vízzel, majd forraljuk fel, hagyjuk tíz percig gyöngyözni. Miután kihűlt, töltsük át egy szórófejes üvegbe, és ezzel töröljük át a bútorokat.

9. Menekül az illatától

A szúnyogok ki nem állhatják a citrusfélék illatát. Ha szeretnénk távol tartani őket, reszeljük le a citrom héját, és szórjuk szét a kertben. Másik lehetőség, hogy egy tálkába tesszük, amit a lakás és az udvar különböző pontjain, például a verandára, teraszra vagy az ablakpárkányra téve elűzhetjük a várszívókat.

10. Ha támad a molylepke!

Mutatós dekorációkat is készíthetünk a szárított citromhéjából, ráadásul finom illatot kölcsönöz a lakásunknak. Sőt, kisebb szellőző zacskókba téve még a molyokat is távol tartja. Hatását fokozhatjuk, ha a citromhéj mellé néhány szem borsmentát, szegfűszeget és fahéjrudakat is teszünk.

Forrás: Fanny magazin









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás