Mobilklíma, klíma vagy léghűtő? Mutatjuk, mivel küzdj a hőség ellen!

Tombol a nyár: több napra is narancssárga riasztást adtak ki.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.
hőség hűtés védekezés

Míg egykor luxusnak számított a légkondicionáló, az elmúlt években jellemző nyári kánikulák mára nélkülözhetetlenné tették a levegőhűtő berendezéseket. De mit válasszunk: klímát, mobileszközt vagy léghűtőt? A Fanny magazin cikke segít eligazodni!

sablon, forróság, perzselő hőség, kánikula, időjárás, napsütés, meleg, nap, ventillátor,
A ventilátor valójában nem hűt, csak keringeti a levegőt (Fotó: Shutterstock)

Ár-érték arányban a legjobb

A mobilklímák akár 5-10 fokkal is képesek a lakás levegőjét lehűteni, de csak ha ki tudjuk vezetni a gép által kifújt meleg levegőt a szabadba. Ugyan hangosabbak mint egy léghűtő vagy mint egy klíma, cserébe viszont nem kell a beszereltetésével egy szakembert megbízni.

Klímával biztos a siker

A hagyományos oldalfali klíma a leghatékonyabb léghűtő berendezés. Gyorsan és erőteljesen képes csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, több, hasznos kiegészítő funkciója van, halk, és kevesebbet fogyaszt, mint a mobil eszközök. De ha erre esik a választásunk, úgy számoljunk, hogy 2-300 ezer forintba biztosan belekerül, és kizárólag szakember végezheti a beszerelését.

A fogyasztás is számít

A ventilátortól kezdve a léghűtőkön át a klímáig – ezek az eszközök mind áramot fogyasztanak, ráadásul nem is keveset. Viszont a klímaválasztásnál már erre a tételre is odafigyelhetünk, ezért vásárláskor alaposan tanulmányozzuk át az energiacímkét.

Lényeges a méret

Fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik berendezés mekkora helyiséget képes hűteni. A 2,5 kW-os klíma a kis szobákba nagyszerű, míg ha pl. egy amerikai konyhás nappaliba szánjuk, minimum 3,5 teljesítményűt válasszunk.

Szobába ez az ideális

Egy léghűtő nagyon hasonlít az átlagos ventilátorhoz, azonban nem csak forgatja a levegőt, hanem egy vízzel átitatott filteren át fújja keresztül azt. Az olyan helyiségekbe lehet érdemes ilyen eszközt venni, ahol nem vezethető el a meleg levegő.

A ventilátorok nem hűtenek

A ventilátorok a legolcsóbbak, viszont nem hűtik a lakás levegőjét, csupán keringetik azt. Akár oszlopventilátort vagy szélgépet veszünk, hidegebb nem lesz a lakásban, csak a komfortérzetünk javulhat. Ugyanez igaz a vizet permetező ventilátorokra is!

Filléres praktikák a hőség ellen

Hűtsük le a levegőt!

Napközben, amikor a legnagyobb a hőség, minden ablakot be kell csukni, a redőnyt leengedni vagy a sötétítőt behúzni. Ha éjszaka kissé lehűl a levegő, nyissuk ki az összes ablakot, külön jó, ha kereszthuzatot tudunk csinálni. Akkor tudjuk igazán felfrissíteni a lakást, ha hajnalig nyitva tartunk mindent.

Vessük be a jeget!

Egy jéggel teli tálat rakhatunk a ventilátor elé, vagy csak simán az asztalra. Persze, amint a jég elolvad, öntsük ki a vizet és töltsük föl újra az edényt jéggel. Arra vigyázzunk, hogy a jég ne érintkezzen a ventilátorral!

Ne legyen áram alatt!

Az éppen nem használt elektronikus eszközök is termelnek hőt, ezért kapcsoljuk ki, húzzuk ki őket a konnektorból. Még ha úgynevezett stand by üzemmódban is vannak, akkor is fogyasztanak áramot és melegszenek, melegítenek.

Nem mindegy, miben alszunk!

A nagy hőségben mindenki igyekszik kevés hálóruhát felhúzni, már ha visel valamit alváshoz. Viszont az sem mindegy, hogy milyen ágyneműt használunk. Érdemes a legmelegebb időszakban az ágyneműt pamut anyagúra cserélni, a takarót pedig nyári paplanra.

Elő a vizes lepedővel!

Amikor szellőztetünk, jó ötlet hideg vizes lepedőt feszíteni az ablak elé. Az ezen keresztül beáramló levegőt hűvösebbnek fogjuk érezni, ami javítja a komfortérzetünket.

A testünk meghálálja

Ha a lakás levegőjét nem sikerül lehűtenünk, foglalkozzunk a testünkkel. Zuhanyozzunk le gyakran langyos vízzel, a túl forró és a túl hideg sem jó hosszabb távon. A lábunkat azonban betehetjük egy lavór jeges vízbe, igazán frissítő!

Csavarjuk fel a szőnyeget!

A vastag szőnyegek is csak növelik a hőérzetünket, ezért kánikula idején csavarjuk fel, és járjunk a kövön vagy a parkettán. Ezeket időről időre fel is moshatjuk hideg vízzel, de ne úgy, hogy tocsogjon. Ez egyrészről balesetveszélyes, mert könnyen elcsúszhatunk, másrészről tönkretehetjük vele a parkettát.  

Kerüljük a konyhát!

Még télen is igazán izzasztó lehet a tűzhely fölött állni, nemhogy nyáron! A sütő is csak úgy ontja magából a meleget, ezért igyekezzünk kerülni a használatát. A szervezetünk ilyenkor amúgy sem igényli a nagy, nehéz ételeket, jobban járunk a hideg gyümölcslevesekkel és salátákkal. Aki pedig megteheti, a kertben vagy az erkélyen süssön húst.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás