Arcápolás otthon, fillérekből





Nem kell drága kozmetikai krémekre költenünk, hiszen a konyhában is megtalálhatjuk azokat a hozzávalókat, amelyekkel a bőrünk megújulhat. Próbáljuk ki Munkácsi Brigitta zero waste szakértő néhány filléres és hatásos, házilag is könnyen elkészíthető receptjét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.27.
arctisztító korong érzékeny zabliszt életmód

Szenzációs tippeket gyűjtött össze a Fanny magazin az arcápolás szerelmeseinek.
 

Fotó: Pexels/Yaroslav Shuraev (Képünk illusztráció)

1.

Mossuk le alaposan

Minden este kötelező lemosni a sminket, mert éjszaka kiszárítja a bőrt, és eltömíti a pórusokat. Keverjünk össze 30 ml olíva- vagy mandulaolajat 70 ml rózsavízzel, majd permetezzük arctisztító korongra, és töröljük át vele az arcunk, szemünk környékét.


 

2.

Kell egy kis tuning

Ha fakó, szürkés és élettelen az arcbőrünk, készítsünk egy hámlasztó pakolást. Keverjünk össze 125 g görög joghurtot fél grépfrút levével, majd vigyük fel a megtisztított arcbőrünkre. Hagyjuk 10 percig hatni, majd mossuk le. A grépfrút fényérzékenyítő hatása miatt fontos, hogy csak akkor használjuk, ha 6-8 óráig nem megyünk napra.


 

3.

Kitisztítja a pórusokat

A szódabikarbóna finom szemcséivel kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket, ezáltal simábbá, feszesebbé teszi a bőrt. Két evőkanál szódabikarbónát keverjünk össze egy evőkanál mézzel, vigyük fel az arcunkra és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át vele a bőrünket. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le.


 

4.

Lehúzza a gyulladást

A zöld agyagpakolás pár nap alatt eltünteti a gyulladt pattanásokat. Keverjünk össze egy kávéskanál zöld agyagot egy kávéskanál rizskeményítővel vagy zabliszttel, valamint annyi rózsavízzel vagy zöld teával, hogy sűrű pasztát kapjunk. Kenjük fel a tiszta arcbőrünkre, hagyjuk megszáradni, majd langyos vízzel öblítsük le.


5.

Fiatalodjunk pár évet

Akármennyire próbáljuk bőrünket fiatalosnak megőrizni, az idő múlásával egyre több ránc jelenik meg az arcunkon. Készítsünk el egy teáskanál szálas zöldteát vagy 1 filter zöldteát 240 ml forró vízben. Miután kihűlt, adjunk hozzá 60 ml almaecetet, keverjünk hozzá 30 ml mézet. Töltsük szórófejes üvegbe, majd arctisztítás után permetezzünk belőle arctisztító korongra, és töröljük vele át az arcunkat.


 

6.

Viszlát, sötét karikák!
Sokszor egy kiadós alvással sem tudjuk eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. A lefőzött kávézaccot keverjük össze banánnal és kókuszolajjal, majd kenjük a szem alá. Hagyjuk a bőrön legalább fél órán keresztül. A banán és a kókuszolaj hidratál, a koffein élénkítő hatása pedig szinte azonnal látható.

 

1.

Viszkető csípésekre

Már most ideje felkészülnünk a szúnyogcsípésre, amely enyhíthetetlen viszkető érzést okoz. A drága krémek helyett vannak természetes, filléres csodaszerek is. Készítsünk egy sűrű masszát egy teáskanál szódabikarbónából és kevés vízből, majd kenjük a csípésre, hagyjuk rajta megszáradni, végül öblítsük le. Használjuk akár naponta többször, hiszen a szóda lúgossága segít elmulasztani a viszketést.


 

2.

Csodatévő jégkocka

A jégkocka meglepően hatékony módszer a szúnyogcsípések kezelésére, hiszen a hideg elnyomja a viszkető érzést és segít enyhíteni a duzzanatot. A legjobb, ha egy zacskóba teszünk néhány jégkockát, és pár percig rajta hagyjuk a csípésen, de egy hideg, jeges vízbe áztatott kendő is megteszi.


 

3.

Kenjük be vastagon

Érdemes a kamrában zablisztet tárolni, hiszen nem csak a süteményekhez kiváló alapanyag. Remekül használhatjuk a testápolásban, sőt, csípéseket is kezelhetünk vele. Keverjünk el 1-2 evőkanál zablisztet kevés vízzel, majd kenjük az érintett területre. Ha tele van a testünk csípésekkel, öntsünk a fürdővízbe zablisztet, és fürödjünk meg benne.


 

4.

Kívül-belül gyógyír

Az aloe vera a napégések enyhítésén kívül a szúnyogcsípések kezelésére is kiváló. A legjobb hatást friss, levélből kinyert géllel érhetjük el: vágjuk le egy levelét és tegyük egyenesen a csípésre. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor egyéb gyógykészítményeket is választhatunk. 


 

5.

Csökkenti az irritációt

Az almaecet antibakteriális hatása miatt tökéletes ellenszere a csípéseknek. Itassunk át egy vattapamacsot vagy egy kis rongyot ecettel, majd ezzel dörzsöljük be a csípés területét.


 

6.

Enyhíti a viszketést

Csepegtessünk néhány csepp citromlevet a fájdalmas területre, de csak akkor próbáljuk ki, ha a csípést nem vakartuk el, hiszen a nyílt sebeken égető érzést okoz. Lefekvés előtt szabad bevetni, amikor jó pár óráig biztosan nem megyünk napra, mert a citrom fényérzékenyít, azaz a napon könnyen leéghetünk tőle.


7.

Megnyugtatja a bőrünket

A teafaolaj számos bőrprobléma kezelésében kiváló, ezért szúnyogcsípés enyhítésére is alkalmazhatjuk. Bekenhetjük vele közvetlenül a csípést is, de az érzékeny bőrűek csak hígítva, bázisolajokkal használják, például keverjenek 5 csepp olajat mandula- vagy jojoba olajba.


 

8.

A fertőzések ellen is megvéd

A mézet használhatjuk antibakteriális kenőcsként, hiszen gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a csípés okozta viszketést, valamint visszahúzza a duzzanatot is.


 

9.

Hűsítő és nyugtató

Egy mozsárban zúzzuk össze a mentaleveleket, keverjünk hozzá kevés vizet, majd ezzel a keverékkel borogassuk a csípést.


 

10.

Fertőtleníti a sebet

Évtizedek óta ajánlott módszer a vöröshagyma és a fokhagyma, a benne található enzimek ugyanis képesek lebontani a gyulladást okozó vegyületeket. Vágjunk ketté egy hagymát, majd a dörzsöljük be vele a viszkető csípéseket, és hagyjuk hatni néhány percig.

 

11. (könyvajánló)

A könyv segítségünkre lehet, ha szeretnénk a szépségápolóinkat saját magunk otthon elkészíteni  természetes alapanyagokból. A szerző 57 könnyen elkészíthető receptet oszt meg az olvasókkal, melyek természetes alapanyagokból állnak, így semmilyen káros összetevő nem érintkezhet a bőrünkkel.


 

Munkácsi Brigitta – Krémek és illatok

4990 forint, BOOOK Kiadó Kft.


 

Szöveg: Reiter Georgina









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás