Budapest főpolgármestere korábban leszereltette a köztéri kukák 30%-át, majd hagyta, hogy ellepje a kosz és a szemét a fővárost. Ahogy arról a Metropol korábban beszámolt, a Fővárosi Önkormányzat vezette Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) 2020-ban spórolásra hivatkozva leszereltette a fővárosi köztéri szemetesek 30%-át, összesen 3000 darabot. Miközben talán soha még ekkora szükség nem lett volna rájuk. A Covid-járvány miatt zsebkendők, maszkok hevernek szanaszét, a meglévő köztéri kukákból pedig kifolyik a szemét.

„A napokban Tétényben, Budafokon és Újbudán is kihelyezésre kerültek gerillakukák, amiket egy helyi lakos valósított meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alapjának segítségével, pályázat útján. Ezeket a szemeteseket a lakosság üzemelteti, üríti, olyan emberek, mint Te, vagy én, vagy bárki más.” – írta Facebook-oldalán a párt XXII. kerületi oldala.

A gerillakukák harca a szemét ellen – Fotó: Facebook

A bejegyzésből kiderül, hogy nem is akármilyen kukák ezek, ugyanis szelektív hulladékgyűjtésre is adnak lehetőséget. Ha csak egy piros szemetes árválkodik az oszlopon, akkor abba kell dobni mindenfajta szemetet, ha pedig egy helyen van a zöld és a piros kuka is, akkor a zöldbe a fém, a papír és az üveg mehet, a pirosba pedig a kommunális hulladék. Amikor megtelik egy szemetes, az FKF helyett a lakosság ürítheti ki azokat.