A budapesti állatkert által fenntartott bemutatóhelyen olyan mentett gólyák élnek, akiket sérülésük miatt nem lehet szabadon engedni, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy párba álljanak, fészket építsenek, tojásokat rakjanak és fiókákat neveljenek – tudatta a Fővárosi Állat és Növénykert.

A fészkek a sétányoktól néhány lépésre, a talaj közelében vannak, tehát olyan alacsonyan, hogy oda még a gyerekek is könnyűszerrel beláthatnak. Így – ha a felnőtt madarak nem ülnek éppen a fészken – a fiókákat, illetve a kikelésre váró tojásokat is jól meg lehet figyelni.

A gólyafiókákat a sétányról is jól lehet látni Fotó: Hanga Zoltán

A gólyafiókákat a sétányról is jól lehet látni Fotó: Hanga Zoltán

Sérült gólyák laknak a Margitszigeten

Bár a mentőmunkában az a cél, hogy a sérült állatokat meggyógyítsák, a legyengülteket felerősítsék, az elárvultakat pedig felneveljék, és a teljes rehabilitáció után visszajuttassák őket természetes élőhelyükre, időnként akadnak olyan mentett állatok is, akiknek az életét ugyan meg lehet menteni, de sérülésük jellege miatt elengedni már nem lehet őket.

Ez a helyzet a margitszigeti kisállatkert gólyáival, akik egy része röpképtelen, más részük pedig valamennyire tud ugyan repülni, de nagyobb távolságokat nem tudnak megtenni. A Margitszigeten viszont az állatkerti szakemberek olyan körülményeket biztosítanak számukra, hogy minél teljesebb életet élhessenek. Ez olyan jól sikerül, hogy a mentett madarak itt rendszeresen párba állnak, fészket építenek, tojásokat raknak, azokat rendesen ki is költik, a kikelő fiókákat pedig nagy gondossággal nevelik.

A gólyafiókákat nagyon óvják a szüleik Fotó: Hanga Zoltán

A gólyafiókákat nagyon óvják a szüleik Fotó: Hanga Zoltán

Az idei költési idényben eddig két fészekben keltek ki tojások: az egyikben két nagyobb, a másikban öt kisebb gólyafióka cseperedik: utóbbiak közül a legifjabb csütörtökön bújt ki a tojásból. A szakemberek további fiókák kikelésére is számítanak, hiszen másik két fészek is van, amelyekben ígéretes tojásokon kotlanak a párok.