A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét századfordulós fényében tündökölhessen” – kezdte bejegyzését a Várkapitányság, amit a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára töltöttek fel.

Megérkeztek az első látványtervek Fotó: Várkapitányság

Mára végeztünk a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Most már pontosan ismerjük a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és elhelyezkedését. A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának és jövőbeli hasznosításának tervezése” – tudatták a posztban.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti Fotó: Várkapitányság

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa-templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett terveik döntőbe kerültek a sencseni operaház, a vilniusi nemzeti koncertterem és a helsinki nemzeti múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon is.