Újabb állomásához ért a Fővárosi Önkormányzat kapkodó, logikátlan zöldítése. A tömeges méhlegelők – értsd: gondozatlan, gazos területek – létrehozása után Karácsonyék most valóban magasra tették a lécet. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze ezúttal juhlegelőket álmodott a fővárosba.

Bardóczi véleménye szerint a legelő-ökoszisztémák kialakításához elengedhetetlen, hogy legyen a fővárosnak saját birkanyája. Az elsőre bizarrnak tűnő elgondolást a Budapest vezetése nagyon is komolyan gondolja, és már három helyszínt ki is jelöltek birkalegelőnek. A III. kerületi Mocsárosdűlőt, az újbudai Tétényi-fennsíkot és a X. kerületi Felsőrákosi-réteket hamarosan birtokba vehetik a juhok és az őket kísérő szarvasmarhák.

Láthatóan régóta nem volt fűvágás Mocsárdűlő rétjein (Fotó: Metropol/NZ)

„Nem lehet majd megmaradni a bűztől”

A Metropol kinn járt a III. kerületi Mocsárosdűlőn, ahol megkérdezte a környéken lakókat az abszurd ötletről. Az egyik a neve elhallgatását kérő helyi lakó így háborgott: „Ahelyett, hogy a közlekedési káoszt oldanák meg, ilyen nevetséges és felesleges dolgokkal foglalkoznak.” A többiek inkább az állatok tömeges betelepítésétől tartanak.

Judit: „Hallottam az ötletről, én is és a családom is nagyon ellenezzük. Félünk, hogy nem lehet majd megmaradni a bűztől, amely az állatok miatt az egész környéken érezhető lesz. Még egy ablakot sem lehet majd kinyitni.”

Judit (Fotó: Metropol/NZ)

Andrea: „Nehéz most állást foglalni a kérdésben. Az biztos, hogy környezetkímélőbb, ha az állatok legelik le a füvet, de ha ez bűzzel járna, biztosan zavarna.”

Andrea (Fotó: Metropol/NZ)

István: „Egyszerűen nevetséges ez az egész, de már meg sem lepődöm a dolgokon.”

István (Fotó: Metropol/NZ)

Védett fajok élőhelyét legelhetik le

Karácsony Gergelyék többek között a XI. kerületben található Tétényi-fennsíkon is terveznek juhlegelőt. A Tétényi-fennsík a Duna–Ipoly Nemzeti Park egyik országosan védett természetvédelmi területe. Az ott termő 400 növényfaj közül 45 védett, illetve fokozottan védett. Ezen kívül mintegy 80 védett állatfajnak ad élőhelyet. A 147 hektáros területen olyan veszélyeztetett növényfajok élnek, mint a homoki kikerics vagy a homoki nőszirom, de otthont ad védett állatfajoknak is, mint a dolomit kénes lepke, a barátposzáta, a tövisszúró gébics és a gyurgyalag.

A Kiskunsági Nemzeti Park oldalán a juhok legeltetéséről azt írják, hogy botanikai szempontból ez a „fűnyíró típusú” legelés ma már egyértelműen rossznak tekinthető, mivel ilyenkor eltűnnek a legelésre érzékeny fajok. Ezen kívül a juhok a fás szárúakat, és a magas, szúrós növényeket nem fogyasztják, ezért azok a alaposan elszaporodhatnak. A környezetvédők szerint a juhok után más állatfaj nem szívesen legel, aminek az elhullajtott trágya erős szaga az oka.

Kamu méhlegelők a fővárosban

A Metropol korábban már feltárta a méhlegelő-blöfföt. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főkert Zrt. május elején indította útjára a Vadvirágos Budapest programot, melynek célja a növény- és állatvilág természetes élőhelyének növelése szerte a városban. Eszerint ha Budapest több részén nem nyírják a füvet, eszményi élőhelyet biztosíthatnak a rovaroknak, köztük rohamosan csökkenő méhpopulációnak. Ilyen kamu rovarbüfé volt a XI. kerületi Bocskai úton létesült terület, ahová büszkén helyezték ki a „Nem gaz, méhlegelő!” táblákat. A Metropol azonban kiszúrta, hogy a méhlegelő csupán átverés volt, hiszen a táblakihelyezés után pár nappal már le is vágták a füvet. A jelek szerint a kerület vezetői csak az elhanyagolt, gazos terület létjogosultságát igyekeztek igazolni.

Kamu méhlegelő a Bartók Béla úton (Fotó: Metropol)

Vásárhely: rackajuhok fűnyírás helyett

Karácsonyéknak volt honnan meríteniük a hülye ötletet: ellenzéki harcostársa, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester már próbálkozott hasonlóval. Egyedi módon próbálták felszámolni a gazt – vagyis a „diverzgyepet”, ahogyan a város vezetése hívta ezt: egy lakótelep közepén, a bérházak, a templom és az iskolák közvetlen szomszédságába, fűnyírási, területrendezési szándékkal tucatnyi rackabirkát „telepítettek” ünnepélyes keretek között. A helyiek ott is anyáznak…

Szavazzon, jó ötlet-e a fővárosi juhlegelő!

A Metropol.hu-oldalon olvasóink szavazhatnak a főpolgármester ötletéről. Lapzártánkkor a voksolók 73 százaléka tartotta a birkás fűnyírást röhejesnek, és 28 százalék vélte úgy, hogy jó ötlet.