Könnyen találhatnak munkát a friss diplomások





Igény van a friss diplomás szakemberekre, leginkább a villamosmérnököket keresik. A Műegyetemi Állásbörze felmérése alapján kiderült, hogy melyek azok a szakterületek, ahol kifejezetten igénylik a frissen végzetteket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.07.
munkaerő

Legnagyobb kereslet a villamosmérnökökre van

Munkaerő szempontjából a legnagyobb kereslet idén is a villamosmérnökökre (111) van. Gépészmérnököt 96 cég keres, míg mérnökinformatikusokat 94 munkáltató szeretne alkalmazni. A villamosmérnöki és informatikai karon végzett hallgatókat további 120 vállalkozás keres különböző pozíciókba, de sokan keresnek mechatronikai mérnököket, építészmérnököket, szerkezet-építőmérnököket, valamint műszaki menedzsert, pénzügy és számviteli szakembert, gazdálkodás és menedzsment-szakembert, járműmérnököt, vegyészmérnököt és alkalmazott matematikust is.

Több mint 1200 betölthető pozíció

– A Műegyetemi Állásbörze kezdetéig több mint 1200 állásajánlatot kínálnak az üzleti partnereink, de ez dinamikusan nő és folyamatosan bővül az állásbörzét követően is. A munkaadók sokszínűségét jellemzi, hogy foglalkoztatottságuk 11 és 57 000 fő között mozog. A vállalatoknál foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya pedig szektortól függően 9–100 százalék közötti, átlagosan 65,5 százalék. A kiállítóink között több egyetemi szervezet és nemzetközi versenyeken részt vevő, sokszorosan díjazott versenycsapat is szerepel – mondta Orbán Balázs, a Műegyetemi Állásbörze főszervezője.

Várhatóan a pandémia után is marad a home office

A gyártóipar és a turizmus területén kívül igen gyakori, hogy részlegesen, vagy teljesen home office-ban dolgoznak az alkalmazottak. A Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített friss felmérés szerint – amiben több száz céget kérdeztek meg – várhatóan a pandémia után is marad a home office rendszere. A közvélemény-kutatásban megkérdezett munkáltatók többsége az adókedvezmények hatására sem tervezi növelni a 25 év alattiak számát a cégnél, ám többen vélik úgy, hogy sokkal nehezebb a pandémia kirobbanása óta megfelelő jelöltet találni egy-egy pozícióra.

Fotó: Shutterstock

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás