Titokban veszik be a félelmetes szellemépületeket az urbexesek





Az urbex turizmus egy azon szűk emberek csoportját vonzza, akik érdeklődnek a misztikusság és a sötét dimenziók után és szívesen sétálgatnak elhagyatott elmegyógyintézetekben, vagy szellemvárosokban. A cseppet sem veszélytelen hóbortot másnéven városi felfedezésként is emlegetik, ami mára valódi szubkultúrává nőtte ki magát. Ahhoz, hogy valaki etikus urbexesnek számítson szigorú szabályokat kell betartaniuk, amik nem utolsósorban a testi épségüket is biztosíthatják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.16.
elhagyatott

Az emberek többsége pálmafás tengerpartra vágyik, és vannak, akiket az ember alkotta világ hanyatlása és sötét titkai, esetleges földöntúli élmény megtapasztalása vonz. Ez a kis csoport már egy igazi, úgynevezett urbex szubkultúrává nőtte ki magát. Magyarország fővárosa telis-tele van elhagyatott épületekkel, bátran mondhatjuk, hogy Budapest a felfedezők fellegvára. Mindössze pár méterre húzódik egymástól két szellemépület is a fővárosban. Az egyik ilyen a Tőzsdepalota, a másik pedig a Rákosi-bunker.

Mi az az urbex?

Az urbex, az urban exploration kifejezés rövidítése, ami fordításban városfelfedezést jelent. Az urbex egy igen elterjedt szabadidős tevékenység, aminek már saját szubkultúrája van. A városfelfedezés lényege, hogy elhagyatott, lepukkant, romos, vagy éppen működő, de elzárt ember alkotta helyekre, vagy tárgyakhoz jussunk el. Az urbexesek célpontjai lehetnek például elhagyatott városok, gyárak, kórházak, elmegyógyintézetek, börtönök, csatornahálózatok, alagutak, katakombák, ipari és katonai létesítmények, vagy éppen magára hagyott parasztházak, tanyák.

Urbex szabályok

Az etikus urbexesek íratlan szabálya, hogy a felfedezett elhagyatott, vagy elzárt helyszín pontos címét nem szabad felfedni, nehogy vandálok jelenjenek meg és teljesen kifosszák, megrongálják a helyszínt. Természetesen egy igazi urbexes elítéli a vandalizmust és nem szeg törvényt az ott tartózkodása alatt. Amennyiben mi is ki szeretnénk próbálni az urbex okozta misztikus helyek varázsát, fontos, hogy testi épségünkre különösképpen figyeljünk. Ne menjünk be olyan helyre, amit már látszólag korábban feltörtek és a szétdobált holmik életvitelszerű tartózkodásra utalnak. Sajnos van, hogy hajléktalanok, vagy drogosok foglalják be az elhagyatott épületeket. Illetve ne akarjunk veszélyesen bomladozó helyekre bemerészkedni.

Magyar urbex célpont lehet a Római Hotel is Fotó: Olvasói kép

Űrhajó a sivatag közepén

Ozsváth Gergelyt is elvarázsolta a városi felfedezés világa. A magyar rapper ellátogatott a bajkonuri űrállomásra.

„Amikor megtudtam, hogy ott áll két űrhajó a sivatag közepén, nem is volt többé kérdés számomra, hogy el kell jutnom Kazahsztánba és hogy Bajkonur a nagy cél. Hihetetlen az, hogy közel 30 éve ott alszik egy olyan legendás, csúcsszuper űrhajó, ami kétszer is megkerülte a Földet legénység nélkül. A sivatag közepén… Magával ragadt ez az egész sztori, onnantól, hogy tudomásom lett róla, ezzel feküdtem és ezzel keltem” – nyilatkozta Ozsváth Gergely.

Ozsváth Gergelyt elvarázsolta az urbex világa Fotó: Facebook

 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás